Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Şirketler İçin Para Yönetimi

Şirketler İçin Para Yönetimi

 

MALİ DURUMUNUZU YOLUNA KOYUN

Birincil ihtiyacınız dışarıya daha az ve daha yavaş para çıkarırken içeriye daha çok ve daha hızlı para sokmaktır. Kâr marjınızı ve karınızı korumalısınız; bu manasızca indirim yapmaya son vermek anlamına geliyor. Bunun yerine, daha kârlı yeni iş ve fon kaynakları bulun. Kötü ödeme yapanlarla ilişkinizi kesmeli ve iyi para kazanmalısınız. Şimdi bunu nasıl başaracağınızı anlatacağız.

  1. Herkesi fiyat konusunda eğitin
  • Haber şu ki konu sadece fiyat değil. Bir an için çalıştığınız bölgeyi yada şehri gözünüzün önüne getirin. Bir fincan kahve kaç para, doğru, fiyatlar çeşit çeşit. Hepsi adil mi ? Evet eğer para karşılığında bir değer sunuluyorsa, insanlar bu fiyatları öde­meye hazır oluyor. Öyleyse panik yapmayın ve fiyatları indirme­ye kalkmayın, çünkü onları mutlaka değiştirmeniz gerekmiyor. Yapmanız gereken şey değer oluşturmak.

Şu fikirleri hesaba katın:

  • Kesinlikle indirime gitmemek (örneğin iş yeriniz bir restoransa);
  • üç al iki öde gibi önerileri azaltmak, hatta iptal etmek (örneğin kitapçıysanız);
  • Hacme göre cömert indirimlere gitmeyi azaltmak (örneğin danışmanlık firması sahibiyseniz).

Belki de, “ama herkes yapıyor” ve “bu bekleniyor” diye düşünüyorsunuz. Fakat herkesin para kaybetmesinin nedeni de bu ve bu resesyon onları yeyip bitirecek. Bu fiyat indirme sarmalından çıkın.

ANA MESAJ – Fiyat konuşmayı kesin, çünkü doğru fiyat

diye bir şey yoktur. Değerinizi anlatın ve savunun. Fiyatlarınızı

öz güvenle belirleyin. Düşünmeden indirim yapmayı kesin.

  1. Herkesi (belki kendinizi de) kâr marjı konusunda eğitin

Var sayalım ki 100 YTL’ye bir ürün satacaksınız, maliyeti 50 YTL. Kâr marjınız nedir? 50 lira, doğru. Yüzde 20 indirim tek­lif ediyorsunuz. Böylece yeni fiyat 80 YTL oluyor. O zaman ye­ni kâr marjınız ne? 30 YTL; peki kârınızdan ne kadar kaybetti­niz? Yüzde 40 (dikkat edin: yüzde 20 değil)! Korkutucu değil mi? Ve bu duruma düşmek o kadar kolay ki! Sizinle indirim pazarlığı yapanların bu hesabı yaptıklarını ve ne yaptıklarının pekâ­la farkında olduklarını aklınızdan çıkarmayın. Bir anlaşma size para kazandırıyorsa, iyidir. Ve “Bu stratejik bir anlaşmaydı,”Kar payımızı artırmaya yardımcı olacak” şeklindeki bahanelerden de kaçının. Saçma! Size para kazandırıyor mu?

ANA MESAJ – Kâr marjınızı hesaplayın ve kârınızı koruyun.

İndirimi kimin, neden verdiğini bildiğinizden emin olun.

  1. Bütün bu anlaşmalara gerçekten ihtiyacınız var mı?

Her anlaşma bir sapma olabilir ve her sapma sistemi baltalar. Sis­temde oluşan her engel paraya mal olur. Üzerinde anlaşılmış olan bu müthiş ve tuhaf anlaşmalara gerçekten ihtiyacınız var mı? Üzerinde düşünüp taşındığınızda, muhtemelen bu garip an­laşmalarda ısrar eden müşterileri istemediğinizi fark edeceksiniz. Belki de mantıklı şekilde satın alan müşteriler bulmaya değer. Onlar da işte orada. Aramaya devam edin.

ANA MESAJ – Anlaşma yapmaya son verin. Kendinize iyi müşteriler arayın.

  1. Ödeme koşullarınızı gözden geçirin

İnsanlar size kaç gün içinde ödeme yapacak? 30 mu? Ya 25 e indirirseniz? Koşullarınız ne ölçüde kesin tanımlanmış? Müşterinizin bunları gerçekten onayladığından emin misiniz? Peki, meyi geciktirirse, bunun bir cezası olacak mı? Netleştirin ve önceden söyleyin. Hizmetinizin bazı yönleriyle ilgili şikâyetler mi alıyorsunuz? Posta ücreti? Montaj? Müşterilerinize bu konuda

dürüst davranın. Bu yaklaşım iyi müşterileri kaçırmaz, ama her durumda kötü haber kaynağı olacak müşterileri erken bir aşama­da eleyecektir.

ANA MESAJ – Ödeme koşullarınızı netleştirin ve müşterilerin onları kabul etmesini sağlayın.

  1. Her aşamada paranın peşini kovalayın

Kar eksikliğinin yaşam gücü olan bir işi ender olarak, ama nakit para eksikliğinin Kesinlikle batırdığını bilirsiniz. Müşterinin ne zaman ödeme yapması gerektiğini bilmesini sağlayın. Ödeme koşullarınızı kabul etmiş, olduğundan emin olun . Faturayı alıp almadığını ve herşeyin yolunda olup olmadığını takip edin. Ödemenin ne zaman geçekleşeceğini sorun. Sizin koşullarınıza uygun olarak ödeyeceğini söylerse, bunun için teşekkür edin. Sonra her gün ödemenin yapılıp yapılmadığını izleyin. Bu size müşteri kaybettirir mi hayır çünkü size ihtiyaçları var. Ve başkasına yönelecek olursa bu size ödeme ödeme yapamadığı içindir.

ANA MESAJ – Faturanızı takip edin, alındığından ve her şeyin yolunda olduğundan emin olun. Sonra ödemenizin peşine düşün.

  1. Bankayla konuşun—erken ve sık

Biliyorum, bankanızı da banka hesabınıza bakan görevliyi de sevmiyorsunuz, ama aldırmayın. Onlara ihtiyacınız var. Yürü ve bilecek en iyi ilişki biçimini kurun. Nakit akışıyla ilgili problemler konusunda kesinlikle açık olun. Daha az değil, daha çok görüşme yapın. Bankalara masraflarını nasıl indirebileceğinizi sorun. Daha iyi koşullar istemeye devam edin. Aradıklarında cevap verin. Size yeterince özen göstermiyorlarsa, hesabınıza bakacak başka birini talep edin. Resesyonun ortasında bankanızı değiştirmek konusunda ihtiyatlı olun. Bir başka banka büyük olasılık. problemlerinizi istemeyecektir. Bulunduğunuz yerden işlemi yürümesini sağlayın.

ANA MESAJ – Bankanızla kurabildiğiniz en iyi ilişkiyi kurun.

7. Tedarikçilerinize saygılı davranın

Tedarikçilerinizin de sorunları vardır. Onlara kötü davranmayın ya da onları aptal yerine koymayın. Onlara zamanında başvurun ve ödeme sürelerini, söz gelimi 30 günden 45 güne çıkarıp çıkaramayacağınızı sorun. Bunu mümkün olduğu kadar erken, başkaları sormadan yapın. Fakat bir kere anlaştınız mı, zamanında ödeme yapın. Nakit akışında bir sorununuz varsa, onları arayıp kısmi ödeme teklif edin. Tedarikçilerinizle işbirliği içinde çalışın; yoksa işinizin nakit eksikliğinden değil, ürününüzün eksik bir parçası yüzünden battığını görürsünüz.

ANA MESAJ – Tek tek bütün tedarikçilerinizle kurabileceğiniz en iyi ilişkiyi kurun.

  1. Maliyetleri yönetin

Her şeyin maliyetini biliyor olmalısınız: Şirketin araba filosunun balamı, bedava şişe suyu, elektrik, kırtasiye—her şeyin. Bir kişi ye giderleri azaltma görevi verin. Kırtasiye dolabı için daha ucu/ kalemler ve bilgisayarlarınızın balamı için daha iyi bir anlaşma yapmaya hazır biri bulunabilir. Ancak bunlar öncekilerin tıpatıp aynı olmalı; düşük maliyet önemli bir parçayı kaybetmeniz veya kaliteden ödün vermeniz anlamına gelmemeli. Birkaç ay boyunca harcamaları analiz edin. Paranın nereye gittiğini öğrenin. Ki­min—eğer öyle biri varsa—harcamaları onayladığını ve kontrol ettiğini bulun. Harcama ilkeleri koyun ve insanlardan bunları bağlı kalmalarını talep edin. Üst düzeyde örnek davranışlar sergileyin; gerçekten toplu taşıma araçlarını kullanıyor musunuz ?

ANA MESAJ – Her gidere el atın, mümkün olan her yerde giderleri kısın, ama mantıklı olun.

  1. İsrafı durdurun

Isıtma ve aydınlatma. Fotokopi kağıdı. Öğle toplantılarında çok fazla sandviç. Almakta geç kalınmış pahalı uçak biletleri. Otel masrafları. İlkeler açık ve net olmalı. İsraf etmemeyi kolaylaştırınız örneğin fotokopi aletini tamir ettirin; seyahat için bilet rezervasyonu yapan bir site önerin.

ANA MESAJ – Her israf alanına el atın ve israfı ortadan kaldırın.

  1. Ekstra fonlara erişin

Paraya ihtiyacınız olduğunda bankayla, kredi limitlerini artırma, iş kredileri ve faktoring gibi, hemen her fikri konuşun. Ayrıca, arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza yatırım yapmayı düşünüp dü­şünmediklerini sorun. Daha geniş çevreye bakın; tedarikçi ya da müşterileriniz arasında yatırım yapmak isteyenler var mı, öğre­nin. Gene de dikkatli olun. Kendinizi kırılgan hissederseniz, cö­mertliğin dozunu kaçırırsınız. Bu kâbus bir gün sona erecek. İş­letmenizin yüzde 60’ını yok pahasına kayın biraderinize vermiş olmaktan mutluluk duyar mısınız?

ANA MESAJ – Ekstra fon için her yolu deneyin. Bankadan başlayıp araştırmanızı genişletin.

11. Saçmalamayın

Ücretsiz kahve vermek tasarruf sağlar, ama yarattığı öfke daha çok zarar vermez mi ? Personelinize kahve vermeyi keserseniz, yönetim ekibi nasıl bir sıkıntıya katlanmak zorunda kalır ? Değişim o kadar keskin olmak zorunda mı? Kahveye halen, tam olmasa da, destek verilemez mi? İş gezilerine çıkan persone­le ucuz otel zorunluluğu getirten bir genelge çıkarmadan önce, bu tür otellerin çoğunun sapa yerlerde bulunduğunu ve sadece taksi masraflarını artıracağını unutmayın.

ANA MESAJ – Akılcı olun.

  1. Para tasarruf edici/kazandırıcı fikirler talep edin

Herkesin görüş, bildirmesini isteyin. Hem herkese açık ortamlar hem de özel olarak katkıda bulunmayı kolaylaştırın. Nasıl tasarruf edileceği ve  para kazanılacağıyla ilgili fikirlerini sorun. Yararlandığınız fikirleri açıklayın ve görüşlerini bildirenleri ödüllendirin. İşler çok zorlaşırsa, maaşların ve/veya ikramiyelerin altı aylık bir süre ile nasıl azaltılabileceği konusundaki görüşlerini sorun.

ANA MESAJ – Harika fikirleri talep edin ve destekleyin.

  1. Öğrencilerden yararlanın

İşletme fakültelerinde okuyanlar CV’leri için gerçek iş bulmaya ihtiyaç duyar. Gerçek iş dünyasıyla ilgili deneyim kazanmak için çoğu zaman çok ucuza ve/veya yarı zamanlı çalışacaklardır. Mulakat yapın; zeki, istekli ve sizin rehberliğinize fazla ihtiyaç durmayacak olanları bulun. Tashih yapma, para peşine düşme, fotokopi yapma, telefona bakma, haberleri araştırma gibi başlıca pıtı tik işleri onlara verin. Temel işleri bırakın esas personeliniz yapsın

ANA MESAJ – Çevrenizdeki bir üniversiteyle istekli genç iş insanlarından yarı zamanlı yardım alma konusunu görüşün.

  1. İnterneti kullanın

Resesyona karşı fikirler geliştiren ve ipuçları veren makale ve bloglar için internette düzenli araştırma yapın. Eninde sonunda, sürekli ihtiyaç, duyduğunuz tek şey parlak bir fikirdir. Her hafta,daha çok para  kazanmanızı, parayı daha çabuk kasanıza sokma­lı tasarruf etmenizi ya da daha yavaş harcama yapmanızı sağ­layacak bir fikir bulmaya çalışın. Avukatlık hizmetleri için ciddi paralar harcamaya  başlamadan önce, krizin meydan okumaları hakkında (örneğin ödeme yapmada sorun çıkaranlarla ne yapılacağı hakkında) ön bilgiler edinmek için interneti kullanın.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*