Hayvancılık Kredisi Başvurusu

Herkesin belli bir noktadan sonra hayalidir, köyüne dönmek ve orada hayvancılık yaparak geçinmek. Peki hayvancılık kredisi başvurusu için ne yapılmalı, hangi şartlar altında hayvancılık kredilerinden faydalanılabilir ? Böyle bir hayaliniz var ise, devlet destekli özel kredilerden faydalanabilir ve hayvan yetiştiriciliği işine başlayabilirsiniz. Tarım Bakanlığı’nın sunmuş olduğu hayvancılık destekleri, kosgeb destekleri haricinde birkaç özel kurum da hayvancılık yetiştiriciliğine destek vermektedir. Ayrıca Ziraat Bankası da çok uygun faiz ve vade imkanları ile çiftçilere kredi desteği sunmaktadır. Öncelikle eğer kafanızda bir fikir oluşmuş ise, planlı hareket etmenizde fayda var. Arıcılık yapmak istiyorsanız, büyük veya küçük baş hayvan yetiştirmek istiyorsanız, tavuk çiftliği açmak istiyorsanız, organik yumurta üretimi işi yapmak istiyorsanız veya buna benzer bir iş kurmak istiyorsanız öncelikle devlet teşviklerinden faydalanmayı seçmelisiniz. Herhangi bir devlet teşviki paketinden yararlanamıyorsanız , devlet bankası olan Ziraat Bankasına yönelmeniz ve sonrasında özel kurumlara yönelmeniz daha uygun olacaktır.

Küçükbaş Hayvancılık Kazanç Durumu

Küçükbaş hayvancılık kredisi başvurusu için, tavsiye olarak işe 100 koyun alma gücünde kredi başvurusunda bulunmanız önerilir. Krediniz onaylandı ve 100 koyun ile küçükbaş hayvancılık işine başladınız, koyunlar yılda 2 kez doğurur ve bazı koyunların da çift doğuracağını hesaba katarsanız 1 yıl sonunda elinizde ki koyun sayısı 300-350 civarı olacaktır.

Küçükbaş hayvancılık da koyun kredisi çekmiş iseniz amacınız kouun sayısını arttırmak olacaktır. Keçi kredisi çekmiş iseniz amaç süt geliridir. Keçiler koyunlar gibi değildir, yılda sadece bir kere doğurur ayrıca keçi sütü daha pahalı ve koyun sütüne göre daha değerlidir.

100 Koyun İçin Kredi Hesaplaması

Küçükbaş hayvancılık için, işe başlamadan önce iyi hesap yapmalısınız. 100 koyunun ortalama olarak maliyeti 28 bin liradır. Tabi bu miktar mevsimine ve hayvanın cinsine göre de değişmektedir. Özellikle bu noktada hayvancılık kredisi başvurusu yapmadan önce masrafların iyi hesaplanması gerekir.

1 dönüm arazi üzerinde 6 koyun otlatılabilir. 100 koyun ile işe başlamış iseniz ihtiyacınız olan 60 dönüm arazidir. Bu araziyi 6 eşit parçaya bölüp hayvanları otlatmalısınız.Gider kaleminde yem gideri de göz önüne alınmalıdır. Ayrıca, eğer koyun değil de keçi yetiştiriciliği işine girmeye karar verirseniz daha önce de belirtildiği üzere keçiler süt geliri sağlayan hayvanlar olduğundan dolayı, süt verimi yüksek keçi cinslerinin seçilmesi en doğru olandır.

Ödeyemeyeceğiniz miktarda kredi çekmemeniz ve zarar etmemeniz için doğru plan yapmalı, giderlerinizi bilmeli ve kazancınızı da hesaplamalısınız. Koyun kredisi kullanmış iseniz, 1 yıl sonra işten ne kadar kazanacağınızı hesaplamanız gerekir. Örneğin, 1 yıl sonra elinizde 280 kuzu var ve 250 liradan piyasaya sattınız, bu durumda yıllık kazancınız 70 bin liradır. Bu kazanç üzerinden çoban gideri, yem parası, arazi gideri gibi diğer masrafları da düşerek ne kadar kar ettiğinizi hesaplayabilir ve bu hesaplama sonucunda kaç liralık bir krediye ihtiyacınız olduğunu bulabilirsiniz.

Hayvancılık Kredisi Başvurusu Ziraat Bankası

Ziraat bankası hayvancılık kredisine başvuruda bulunmanız için şubelere gitmeniz gerekmekte.  İstenen belgeler şu şekilde ; kimlik belgesi, çiftçilik belgesi, tarımsal işletme teşvik edici belgeleri kredi için gösterilecek teminatlar, eğer bir işletme sahibi iseniz son 3 yıla ait şirket bilanço ve gelir tablosu. Ziraat Bankası hayvancılık kredisinde yıllık faiz oranları %5 civarında. Ziraat Bankası haricinde Akbank, Denizbank, Şekerbank ve İş Bankası da hayvancılık kredisi veren özel bankalar arasında yer almakta.

Ne Kadar Kredi Kullanılmalı ?

2016 yılı kuzulu koyun fiyatı 650 Lira seviyelerinde olup 100 koyun almak için min. 65 Bin lira kredi kullanmalısınız.

Önemli Hatırlatma

2017 yılında Tarım Bakanlığı tarafından 30 Bin lira hayvancılık hibesi verilecektir. Öncelik olarak genç çiftçilere bu hibe ödeneğinden yararlanma fırsatı sunulacaktır. Bu proje için 450 Milyon Lira ödenek ayrılmış durumda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*