Faizsiz Kredi Veren Bankalar 2017

Kredi kullanan bir çok tüketici faiz oranlarının düşmesi ile birlikte tekrar yapılandırma imkanı ararken bazı kesim de faizin haram olması nedeni ile kredi çekmeye yanaşmamaktadır. Bankalar henüz bu yönde çözüm üretememişler belki de çözüm arayışına girmemişlerdir. Fakat son zamanlarda sıkça duyduğumuz katılım bankaları faiz olgusundan çok kar payı üzerinden bir sistem geliştirmişlerdir. Faizsiz kredi tarzı yaklaşım sunan katılım bankaları haricinde özel bankaların bazıları da buna benzer sistemler üzerinde çalışmaktadır. Her şey bir yana faiz haramdır ve yasaklanmıştır fakat kredi kullanıp kullanmamak tamamen özgür iradeye bağlıdır ve herkesin tercihi kendisini ilgilendirir. Bu yazımızda Faizsiz Kredi Veren Bankalar 2017 yılında hangileridir, detaylı bir şekilde inceledik.

Öncelikle konuya başlamadan önce bankacılık sektöründe adlandırılan terimlere göz atalım. Bunlar; faizsiz kredi, kar payı ve faizi olan kredi. Bunlardan kar payı; bir işletmenin gider ve gelirlerinin hesaplanarak ortaya çıkan tablodan sonra, maliyetlerin ve zararların çıkarılması elde edilen kar miktarının da ortaklar arasında pay edilmesi ile kişilere düşen kar oranıdır. Faiz ile sunulan krediler ise; belli bir oranda müşteriye sunulan borç miktarıdır. Faizsiz kredi ise; bankaların faiz oranı belirlemeden sadece masraf adı altında aldığı ücretler karşılığı verdiği borç paradır. Çoğu banka kampanyalarını duymuşsunuzdur, faizsiz kredi kampanyası yapan bankaların dosya masrafları ve sigorta tutarları gibi ekstra masrafların hesaplanması önemlidir. Bir başka faizsiz kredi seçeneği ise katılım bankalarının sunduğu kar payı ödemesidir.

Faizsiz kredi veren bankalar bunu 2 şekilde yapmaktadır. Yukarı paragrafta bunlara az da olsa değinmiştik. Detaylandırırsak; bankaların faizsiz kredilerinde ki ödeme seçenekleri genelde kısa vadeli olup 12 aya kadar sınırlıdır. Bu tabi ihtiyaç kredilerinde olan durum. Bazen de bankalar taşıt kredilerinde kampanyalar düzenleyerek belli miktarda ki tutarı faizsiz kredi olarak sunabilirler. Burada bankaların oyunlarına da dikkat etmek gereklidir. Zira faizsiz kredi veren bankaların çoğu dosya masrafları adı altında yüksek miktarlar istemekte ve faizden elde edeceği karı bu şekilde sizden almaktadır. Adı faiz olmaktan çıkıyor yani. Taşıt kredilerinde örneğin 50 Bin Lira araba için 25 Bin Lira faizsiz kredi seçeneği olduğu zaman da fiyatta kesinlikle indirim olmuyor. Bu da şunu akla getiriyor; bankalar otomotiv firmaları ile zaten 50 Bin Lira olan araba için 45 Bin Liraya anlaşıp, satış sonrası arda ki 5 Bin Lira farkı firma bankaya geri mi ödüyor? Aslında siz nakit paranız ile araba almaya kalktığınız da zaten 50 Bin Lira olan arabayı rahatlıkla 45 Bin Liraya alabilirsiniz. Ayrıca bu kredilerde de bir çok masraf adı altında ekstra ücretler bankalar tarafından sizden talep ediliyor.

Faizsiz kredinin diğer ayağına da değinelim. Kar payı sistemi sunan katılım bankaları. Şu bir gerçek ki biraz araştırma ile kar ayı oranlarının faiz oranları ile aynı seviyelerde olduğu görülmektedir. Burada sadece sistemin adı değişmiş olmaktadır. Örnek verecek olursak, X bir katılım bankası yıl sonu kar zarar oranlarına göre hareket etmemekte, belli oranlarda ki çizgide ücretler talep emektedir. Bu da kar payı sisteminin yanlışlığını göstermektedir. Ayrıca verilen fetvalar da bu yönde olup, tercih hakkı tüketicilere bırakılmıştır.

Faizsiz Kredi Veren Bankalar 2017 Hangileri?

  • Kar Payına Göre
    • Albaraka Türk Katılım Bankası
    • Kuveyt Türk Katılım Bankası
    • Türkiye Finans Katılım Bankası
    • Ziraat Katılım Bankası
    • Vakıf Katılım Bankası
  • Faizsiz Kredi Oranına Göre
    • Halkbank KOBİ Kredisi
    • Denizbank 1000 TL Kredi Paketi
    • Odeabank Kredi
    • Garanti Bankası 2000 TL Kredi Paketi

Faizsiz Kredi Alternatifi : Devlet Destekli Kredi

Devlet esnaflar için faizsiz kredi imkanı da sunmaktadır. 30 Bin Lira esnaf kredisi için esnafın tüm kredi borçlarını kapatması ve sicilinin temiz olması gerekmektedir. Devlet destekli faizsiz kredi imkanından yararlanmak için gereken evraklar ile anlaşmalı bankaların ticari departmanına başvuruda bulunmak gerekli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*