İnsanlar konut kredilerini hem geleceklerini garanti altına almak hem de çocuklarına daha iyi bir yaşam standardı sağlamak adına konut almayı tercih ediyorlar. Kiracılık süreci insanların sürekli olarak yer değiştirmesini gerektirdiği ve ikili ilişkilerinde yoğun bir şekilde yaşandığı için bir süre sonrasında sıkıcı bir ortam yaşanıyor. Bazı insanlarında konutları yatırım amaçlı tercih ettiklerini görebiliyoruz. Fakat bir ev alırken de mutlaka dikkatli olmak zorunda kalıyor. Yeni bir ev alırken ilk olarak dikkat edilmesi gereken şey evin iskanlı olup olmadığıdır. Çünkü iskansız bir ev size sıkıntılı süreçlerde yaşatabilir. Bunun yanı sıra eğer ki ev daha uzun zaman öncesinden yapılmışsa içerisinde kiracı oturuyor olabilir dolayısıyla kiracılı bir evi satın almanın da kendi içerisinde bir takım riskleri vardır. Bu konular hakkında yeterli bilgi sahibi olmayanlara kısaca bilgi verelim.
Kiracının Tahliyesini İsteyebilir miyim?
Bir konut aldığınız da içerisinde kiracı oturuyorsa o zaman kiracının evi tahliye etmesini isteyebilirsiniz. Ancak burada kiracı daha önceki ev sahibi ile kira sözleşmesi ya da buna benzer anlaşmalar yapmış ise bu farklı bir durum meydana getirecektir. Böyle durumda ev sahibi kiracıya 1 aylık bir hak vermek durumundadır. Bu bir anlamda ihbar süresi olarak tanımlanabilir. Fakat bazen kiracılar böyle durumlarda güçlük çıkarabiliyor ve evi tahliye etmek istemiyor. 6 aylık bir oyalama sürecine maruz kalabilirsiniz yine de çıkmıyorsa o zaman kiracıyı mahkeme kararıyla zorla evden çıkarabilirsiniz. İşte yukarıda belirttiğimiz gibi ev alırken bir takım altı çizili olan durumları mutlaka dikkate almak durumundasınız.
Kiracı ile Anlaşmak Gerekir mi?
Yeni bir ev almışsanız bize sorarsanız ilk önce içerisindeki kiracı ile anlaşma sağlamanız daha sonraki süreçte problem yaşamamanız adına önemli. Aldığınız evde oturan kiracı ile görüşün ve ona ne kadar bir süre boyunca evde oturmayı düşündüğünü sorun zaten onun yaklaşımı az çok durumu belli edebilecektir.
Kira Sözleşmesi Uzun Bir Zamanı Kapsıyorsa?
Satın aldığınız evde kiracı ile bir sözleşme yapılmış ise o zaman bu sözleşmeyi iyice bir incelemenizi öneriyorum. Çünkü bu zamanla sizin canınızı sıkacak durumların önüne geçecektir. Evi satın almış olduğunuz ev sahibi ile geçmişte yapılan kira sözleşmesinde ne kadar oturması gerektiği zaten bellidir. Sözleşmeler üzerinde ev sahibinin hakları zaten yazılı bir şekilde yazar. Eğer ki yapılan sözleşmede kiralık süre çok uzun ise o zaman kiracıyı çıkaramayabilirsiniz.
Kiracı olmanın zor olduğu günümüzde bütün birikimlerini bağlayarak bir ev aldığınız da istemediğiniz sorunlarla karşı karşıya kalabilir ve en az kiracı kadar sizde zorlu bir sürece başlamış olabilirsiniz. Bir önceki yazımız olan Peşinat Olmadan Konut Kredisi Kullanılır mı? konulu yazımızıda sizler için peşinat olmadan nasıl konut kredisi kullanabileceğinizi inceledik.
Leave a Reply