2016 yılının son aylarında devlet tarafından getirilen kanun ile birlikte kredi ve kredi kartlarına ilişkin bir takım kararlar resmi gazetede yayınlandı. Bunlardan en çok ilgi göreni ise mevcut durumda ki borçlar için 72 ay yapılandırma imkanı getiren yasa tasarısı oldu. Borcunu ödemekte sıkıntı çeken kişiler bankalara akın etse de bütün bankaların bu yasaya uymaması sıkıntı yarattı. Çoğu kişinin faydalandığı yapılandırma hizmeti 3.ayını doldurmak üzere fakat şu durum gözden kaçtı. Mevcut yapılandırılan taksit tutarları asgari tutarın üstüne eklenerek devam etti ve kredi kartı kullanımına devam eden vatandaş yine zor durumda kaldı. Şimdi soru şu; 72 Ay Yapılandırma Yaptım Ödemezsem Ne Olur?
72 Ay Borç Yapılandırma
Bankaların bir kısmı yüksek faiz oranları ile birlikte müşterilerinin istekleri doğrultusunda borçlarını yapılandırmaya olanak sağlıyor. Eğer halen borç yapılandırma hizmetinden yararlanmadı iseniz bankaların kapısı açık, yapılandırma hizmeti devam etmekte. Bunun için ilgili banka şubesine giderek talebinizi doğrudan iletmeniz gerekmekte. Fakat şu detayı da belirtelim, 72 ay borç yapılandırma hizmetinden yasal takibe düşmemiş ve daha önce yapılandırma yapmamış kişiler faydalanmaktadır. Bu aşamada kredi notunun önemi çoğu bankalarca ortadan kalkmakta ve yapılandırma taleplerine olumlu yaklaşmaktadır. Bazı bankalar ise maalesef alt yapı oluşması gerekçesi ile taleplere olumsuz yanıt vermeye devam etmektedirler. Mevcut yasa gereği bankalar isterlerse yapılandırma yapabilirler yani devlet bankalara böyle bir mecburiyet vermedi dolayısı ile şu anda yapılandırma hizmetinin var olduğu bankalar arasında Akbank, halkbank, ziraat bankası, Vakıfbank, iş bankası, yapı kredi bankası, finansbank, garanti bankası sayılabilir.
Peki ; 72 Ay Yapılandırma Yaptım Ödemezsem Ne Olur?
Bankaların yapılandırma imkanından yararlandı iseniz ödeme planına riayet etmeniz çok önemli ve mecburidir. 72 ay yapılandırma çerçevesinde bankada onaylanan başvurunuz sonrası size bir sözleşme imzalatılır ve bir nüshası size verilir. Bu nüsha kesinlikle dikkatlice incelenmelidir. Bazı bankalar borç yapılandırma yapıp ödemeyen müşterilerine faiz artışı ile tekrar borçlandırma yolunu seçerken bazı bankalar da yasal takip yoluna gidebilirler. Bu nedenle yapılandırma öncesi mutlaka gelir durumunuzu ve ödeme planınızı iyi yapmalı ve hareket etmelisiniz.
Banka Yapılandırma Yapmaya Yanaşmıyor
Önceki satırlarda da belirttiğimiz gibi her bankada maalesef 72 ay yapılandırma hizmeti bulunmamakta. Ve bu tamamen yasal. Yani bankanızın böyle bir hizmeti sunma zorunluluğu yok. Ayrıca eğer yasal takip süreci yaşamışsanız veya şu an 3 ay gecikmeli bir borç durumunuz var ise hizmeti veren bankalardan da olumsuz yanıt almanız mümkün.
Leave a Reply