Yapılandırılan Kredi Ödenmezse Karşılaşabileceğimiz Durumlar Nelerdir ?

Birçok vatandaşımız çeşitli ihtiyaçlarına karşılık olarak bankalar üzerinden kredi kullanmaktadırlar. Çeşitli faiz oranları ve ödeme vadelerine göre değişen kredi ürünleri bireysel ve ticari krediler olarak sınıflandırılmaktadır. Bununla birlikte günlük ihtiyaçların karşılanması veya taksitli ödeme imkanlarından yararlanabilmesi için kredi kartları kullanılmaktadır. Kredi kartları düzenli kullanıldığı takdirde herhangi bir sorun teşkil etmeden rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kredi kartlarında yapılan tüm harcamalar ay sonunda gönderilen ekstrede belirtilmektedir. Kredi kartı kullanıcısı borcu hiç ödenmeyecekmiş gibi bu ürünleri kullanmaması gerekmektedir. Düzensiz bir şekilde kullanılan kredi kartlarının borçları zamanla ödenemez duruma gelir. Aynı şekilde kullanılan kredi ürünleri içinde geçerlidir. Düzensiz bir şekilde çekilen krediler zamanla ödemelerinde sıkıntılar yaşanabilmektedir.

Kredi ürünleri ve kredi kartlarında yaşanan bu sıkıntılar yasal ve idari takibe düşülmeden ancak yeniden yapılandırma yoluyla düzenli bir hale getirilebilir. Yapılandırma işlemleri genellikle kredinin geç ödenmesinde, ödenemeyecek duruma düşüldüğünde ve aylık gelirlerin değişmesine bağlı olarak mevcut kredi ve kredi kartlarının borçlarının ödenemediği durumlarda kullanılır. Bu durumda bankayla görüşme gerçekleştirmek suretiyle tüm borcun yeni faiz oranlarıyla ödeme vadeleri ve aylık taksitleri yeniden belirlenerek yapılabilir. Bu yapılandırma işleminden sonra ödeme planına göre borcun düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Yapılandırma hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Kredi Yapılandırma Nasıl Olur yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yapılandırılan kredi ödenmezse

Yapılandırmadan Sonra Kredi Ödenmezse Ne Olur ?

İhtiyaca binaen çekilen kredinin çeşitli sebeplere bağlı olarak ödenememesi durumunda yapılandırma yaptıran banka müşterisi yeni ödeme planına rağmen krediyi ödeyememesi durumunda iki farklı işlem yapılmaktadır. Yapılandırma işlemine tabi tutulan kredi düzenli olarak ödenememesi durumunda kredi ilk haline geri döner. Yapılandırma işleminde uygulanan tüm masraflar kredi sahibine yüklenildiği gibi kredi borcundan kurtulmak için yapılandırmaya başvuran kişinin daha da borçlanmasına sebep olur.Bu yüzden kredinin borcuna karşılık yapılan yapılandırmanın yeni ödeme planlarına göre düzenli bir şekilde ödemesi gerekir.

Yapılandırma işleminden sonra halen borcun ödenmemesi noktasında bir diretme söz konusuysa bu sefer banka müşterisi için ilk olarak idari takip akabinde yasal takip işlemini başlatmaktadır. İdari takip sırasında 90 günlük bir süre mevcut olup bu zaman diliminde banka müşterisine sürekli olarak krediyi ödemesi noktasında bilgilendirme yapar. Tüm bu bilgilendirme ve uyarılara karşılık krediyi ödememe noktasında direten banka müşterisine 3 aylık süreden sonra avukatları aracılığıyla yasal takip başlatılmaktadır. Yasal takip sırasında banka avukatları kredi sahibinin siciline ilişkin Merkez Bankasındaki Kara Listeye girmesi sağlanır. Kara Listeye giren bir banka müşterisi kredi ve kredi kartı ürünlerini herhangi bir şekilde bankalar üzerinden 5 yıl boyunca kullanamamaktadır. Bu süre zarfında banka müşterisi tüm finansal talepleri noktasında ciddi derecede mağdur olur. Bu mağduriyetin yaşanmaması için ilk baştan kredinin düzenli bir şekilde ödenmesi gerekmektedir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak kredi ödenemediği takdirde yapılandırma işlemiyle yeniden düzenlenen ödeme planına uyulması gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*