Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Varlık Fonu Nedir? Ne Amaçla Kuruldu?

Varlık Fonu Nedir? Ne Amaçla Kuruldu?

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından verilen karar doğrultusunda aralarında Ziraat Bankası, PTT, BİST, Halkbank ve THY gibi büyük kamu kuruluşlarının yer aldığı kurumlar Varlık Fonu’na aktarıldı. Peki; Varlık Fonu Nedir? Ne Amaçla Kuruldu? Ne zaman kuruldu?

Varlık Fonu Nedir?

Ulusal anlamda varlık fonları, devletin yönetimi altında finansal alanlara yönelerek yatırım yapmak ve kar elde etmek amacı ile kurulmuş fonlardır. Bu fon yönetimleri genelde normal kurulan özel şirketler gibi vergilere ve kısıtlamalara tabii değildir çünkü temel amaç en az risk ile en fazla gelir elde etmektir.

Türkiye’de Varlık Fonu Ne Zaman Kuruldu?

26 Ağustos 2016 tarihinde resmi gazetede duyurusu yapılarak yürürlüğe girmiştir.

Varlık Fonu Ne Amaçla Kuruldu?

Türkiye Varlık Fonunun kuruluş amacı; kamuya ait varlıkların ekonomiye kazandırılması, büyük yatırımlara iştirak edilmesi ve stratejik anlamda büyük bir kaynak elde edilmesidir. Kanal İstanbul, 3. Köprü, havalimanı, otoyollar gibi projelere varlık fonundan finansman sağlanması ve bu sayede kamu kuruluşlarının borcunun artmaması amaçlanmaktadır. Ayrıca bu fon sayesinde bankaların finans kaynakları üzerinde ki etkisinin de azaltılması sağlanacaktır. Herhangi bir ekonomik krizde kamu kuruluşlarının en az şekilde etkilenmesi de önemli bir ayrıntıdır. Bir yatırım için finans kaynağı banka seçildiğinde ödenecek kredi faizinin bu sayede önüne geçilmiş olacağı kesindir. Varlık Fonunun kuruluş sermayesi 50 Milyon Lira olup tamamı Özelleştirme Fonundan karşılanmıştır.

Varlık Fonu’nun Denetimi

Varlık Fonu ve bu fon sayesinde oluşturulacak şirketler bağımsız denetime tabi olup, serbest piyasa kanunu gereğince düzenlenmiştir.

Dünyada’ki örneklerine ve büyüklüklerine bakacak olursak, ilk sırada ki varlık fonları şu şekildedir; Norveç, Çin, Japonya, Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE.

Varlık Fonu’na Devredilen Şirketler?

Türkiye Varlık Fonu’ndan Beklentiler Nelerdir?

  • Sermaye piyasasında büyümenin hızlanması
  • İslami finansman varlıklarının kullanımının yaygınlaştırılması
  • Yatırımlar sayesinde istihdamın artırılmasının sağlanması
  • Kamu kurumlarının borçlandırılmadan yüksek bütçeli altyapı projelerinin bitirilmesi
  • Küresel strateji anlamında savunma ve diğer alanlara kaynak sağlanması

Varlık Fonu Nedir? Ne Amaçla Kuruldu? Yazımıza yorum yaparak düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*