Tüketiciler kredi çekerken kolaylık olması açısından bir dizi değişiklik yapılmıştır. 22. Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olan tasarıya göre kredi talep edecek olan kişilerden bankaların bir takım talepleri ve uygulamalarının önüne geçilmesi sağlanmış olacak. Kredi sözleşmelerinde değişiklik yapma ile ilgili konu hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz bu konuda sizi biraz aydınlatalım.
ARA ÖDEME NE DEMEKTİR?
Tüketiciler bazen ellerinde bulunan miktar çok olduğunda kredilerini erkenden ödeyebiliyor ya da ödenmediğini düşünerek fark etmeden yeniden ödeme yapabiliyorlar. Bu zamanından önce yapılan ödemeye ara ödeme deniliyor. Ara ödeme erken ödeme ile karıştırmamalıdır. Yani erken ödeme denildiğinde kredi borcunun tamamının ödenmesi gerekir ara ödemede ise borcun sonraki taksitinden yapılan ödemedir. Taksit ödemeniz gereken tutardan fazla miktarda ödeme gerçekleştirmiş olmanız bundan sonraki ödemelerinizin de tarihinin değişeceği anlamına gelmeyecektir. Yalnızca ödemiş olduğunuz miktar bir sonraki taksit ya da taksitlerden düşecektir. Aslında burada ara ödeme seçeneği banka ile müşterinin anlaşmasına bırakılmıştır. İsterseniz fazla ödemiş olduğunuz parayı geri alabilirsiniz lakin genelde bankalar böyle durumlar için ek bir şart getirebiliyor.
KREDİ TAKSİTLERİNİ GEÇ ÖDEYENLER
Bu başlığın kredi kullanan çok sayıda insanı ilgilendiriyor diyebiliriz. Çünkü kredisini çekip gününde ödeyememiş olan o kadar çok fazla insan var ki onların her daim bu soru akıllarındadır. Bu konuda yeni düzenlemede ele alındı ve düzenleme getirildi. Yapılan düzenlemede ise bu konuda şu şekilde bir yön çizilmiş. Kredi çeken tüketici eğer ki borcunu gününde ödemezse o zaman geç ödeme durumu devreye girecek ve burada da faiz oranı işletilecektir. Düzenlemede ise şu şekilde bir şart var hiçbir banka akdi faizin % 30’unun üzerinde bir gecikme faizi uygulayamaz.
AKDİ FAİZ NE DEMEKTİR?
Akdi faiz sizin kullanmış olduğunuz kredide ki faiz oranı demektir. Yani basit bir örnek verecek olursak. Siz tüketici kredinizi aylık % 1 faizle çektiniz fakat istemeden geç ödemek durumunda kaldınız o zaman bankanın sizin geç ödemenize uygulayacağı faiz oranı % 1,30’un üzerinde olamaz.
14 GÜN İÇERİSİNDE KREDİDEN CAYABİLİRSİNİZ
Kredi kullanan bir tüketici sözleşme imzalamış olsa da 14 gün yani iki hafta içerisinde kullanmış olduğu kredi için hiçbir gerekçe belirtmeden vazgeçebilir. Bankalar bu konuda sizden faiz talep ediyor olsalar bile bunun yasal bir yükümlülüğü yoktur. Siz istediğiniz zaman anaparanın ve kullandığınız kadarın faiz ödemesini yaparak kredinizi kapatabilirsiniz. Banka en geç 30 gün içerisinde sizden almış olduğu faizi tekrar yatırmak durumundadır. Krediden cayma ile ilgili olan iki haftalık hakkınızın sözleşmeyi imzaladığınız gün başladığını unutmamalısınız.
BAŞKA BİR BANKADAN SİGORTA YAPABİLİRSİNİZ
Bankalar kredi alırken genelde müşterilerine sigorta yaparlar bu yasal bir zorunluluk gibi gösterilir. Ancak sigorta yaptırmak bir zorunluluk olsa da bunu krediyi çektiğiniz bankadan yapmak zorunda değilsiniz. Banka bu durumu mutlaka kabul etmek zorundadır.
Olumsuz durumlar ile karşılaşmamak için kredi çekerken nelere dikkat edilmeli ? Kredi çekerken en çok yaptığımız hataları ve dikkat edilmesi gereken davranışları Kredi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli yazımızda sizlere sunduk.
Leave a Reply