Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Kredi Kartı Borcundan Dolayı Haciz Gelir mi ?

Kredi Kartı Borcundan Dolayı Haciz Gelir mi ?

Hakkınızda açılmış haciz dosyaları nasıl sonuçlanır ? Kredi kartı borcundan dolayı haciz gelir mi ? Kredi kartı borcundan dolayı hapis yatılır mı ?

Kredi kartı alırken imzaladığınız kredi kartı sözleşmesine dayatılarak, sizi arayan banka, avukatlık bürosu veya hukuk şirketi size hiçbir şekilde “borcunuzu ödemezseniz hapse gireceksiniz” gibi bir ifadede bulunamaz. Bu gibi cümleler sadece sizi korkutmaya yönelik rahatsız edici ifadelerdir.

Kredi kartı borcundan dolayı hapis yatar mıyım ? Kredi veya kredi kartı borcunuza ait ödeme ile ilgili bir taahhütte bulunmadığınız sürece hapis cezası almazsınız. Bu durum, Anayasa’nın 38.maddesin 8. Fıkrasında açıkça görülmektedir. Anayasanın bu maddesine göre “” sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz”

Eski tarihlerde mal beyanını gizlemekten ötürü 10 güne kadar hapis hükmü verilebiliyordu fakat yeni çıkan kanunlarla birlikte bu hüküm de kaldırılmıştır. Bankalar sadece icra takibi başlatabilirler. Ödeme taahhüdü verirsem kredi kartı borcundan dolayı hapis yatar mıyım ? Yine burada önemli bir husus ortaya çıkmaktadır ki; eğer haciz esnasında ve/veya icra dosyanıza mutabık bir ödeme taahhütü verirseniz ve yerine getirmezseniz, ödeme şartını ihlalden dolayı hapis cezası alabilirsiniz. Bu arada, emekli maaşınıza kredi veya kredi kartınızdan dolayı hiçbir şekilde haciz konulamaz.

Bankalar Haciz İşlemini Nasıl uygular ?

Bankalar ile herhangi bir ödeme sorunu yaşamanız halinde uygulanacak işlemler bütünüdür haciz. İnsanlar, hesabını ve gelecek getiri planlarını yapmadan, yüksek meblağlarda kredi çekerler ve bir müddet sonra ödeme sonunu yaşamaya başlarlar bu durumda bankalar tarafından haciz işlemi kaçınılmaz bir son olur. Kredi alırken maaş ve diğer gelirler toplamına bakarak bir ödeme planı oluşturulmalıdır. Haciz işlemleri gibi can sıkıcı bir hadise ile karşılaşılmaması için bu hususu göz önünde bulundurmak gerek.

Borçlarınızı belirli bir süre ödememeniz durumunda bankalar, alacaklarını tahsil etmek için İcra Müdürlüğüne başvurur. Bunun sonrasında adresinize ödeme yapmanız gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilir. Bu tebligat size ulaştıktan sonra 7 günlük itiraz ve borcu ödeme süreniz vardır.

İcra İşlemleri Süreci

Size gönderilen tebligattan yanıt alınmazsa, İcra Müdürlüğü bankaya iletmiş olduğunuz adrese icra görevlilerini gönderir. Evde olmanız durumunda görevliler icra işlemlerine başlarlar. Eğer evde değilseniz, çilingir yardımı ile evinizin kapısı açılır ve icra işlemleri bu durumda da gerçekleşir. Bu olay tamamen yasaldır ve hiçbir hukuki itiraz hakkınız yoktur.

İcra Müdürlüğü Hangi Eşyaları Haczedebilir

Eski tarihlerde evde bulunan tüm eşyalara haciz işlemi uygulanabilirken yeni düzenlemelerle birlikte haciz edilebilecek eşyalara sınırlandırmalar getirildi. Hangi eşyalara haciz uygulanır ? Şöyle ki; kanun ile birlikte ailenin ortak kullanımında olan ve günlük yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan eşyalara haciz işlemi uygulanamaz. Bunlara örnek olarak, fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi, giyecekler, koltuk ve mobilyalar gibi temel ihtiyaçlarınıza haciz uygulanamaz. Bunların dışında, ses sistemi, müzik seti, televizyon gibi daha çok kişisel zevklere hitap eden ve olmazsa da olur eşyalara haciz uygulanabilir. Ayrıca, evinizde 2 çamaşır makinesi varsa bunlardan birine haciz uygulanabilir. Ayrıca, evinizde kilitli bulunan kasa veya dolaplarınız icra memurları tarafından açılabilir.

Herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan biri iseniz borcunuzdan dolayı maaşınızın belli kısmına da haciz uygulanabilir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*