Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır ?

Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır ?

Kredi dosya masrafları adı altında kesilen ücretleri bankalardan geri almanız mümkün.  Kredi dosya masrafı nasıl geri alınır ? Kredi dosya masrafı için itiraz dilekçesi nasıl yazılır ?

Kredi alırken, bankalara ödemek zorunda kaldığınız yüksek tutarlı kredi dosya masraflarını iade alma hakkınız bulunuyor. Kredi alırken ödediğiniz dosya masraflarını geri alabilmeniz için itiraz dilekçesi yazmanız yeterlidir.

Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır ?

Bankalar, kredi kullanan tüketicilerden kredi işlemi esnasında çeşitli adlar altında almış oldukları ücretleri geri iade ediyor, siz de aşağıda ki adımları uygulayarak dosya kredi masrafı adı alında kesilen ücretleri geri alabilirsiniz.

İlk olarak bankaların sizden kredi çekerken almış oldukları dosya masrafı ve benzeri masraflara ilişkin bir doküman elde etmelisiniz. Bunun için en kolay yollardan birisi, internet bankacılığını kullanarak tüm belgeleri doküman olarak çıkartmanızdır. Bu belgeler arasında dosya masrafı , kredi dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, kredi masrafı gibi ibareler taşıyanları özellikle saklayınız. BDDK tarafından dosya masrafı altında kesilen tüm kesintiler listelenmiş olup, bu listeden hangi ücretleri bankalardan talep edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

BDDK tarafından açıklanan listeye buraya tıklayarak erişebilirsiniz

Eğer internet bankacılığını kullanamıyor yada bir sonuç elde edemiyorsanız, elinizde herhangi bir doküman bulunduramadıysanız, kredi çektiğiniz bankanın Türkiye genelinde herhangi bir şubesine giderek kredi çektiğiniz kredi sözleşmesinin dökümünü isteyiniz. Burada ki önemli noktalardan bir tanesi, krediyi çektiğiniz şube olması zorunlu değildir, kredi kullandığınız bankanın tüm şubelerinden bunu talep edebilirsiniz. Kredi sözleşmesine ait dökümler banka tarafından ücretsiz verilmek zorundadır, hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur. Dökümü aldıktan sonra bankaya herhangi bir talepte bulunmayınız, dökümü inceleyerek dosya masrafı vb. kesilen masrafları inceleyerek not ediniz. Tüm geri alabileceğiniz masrafları inceleyip toplam ne kadar iade alabileceğiniz konusunda bir fikir edindikten sonra ilgili kuruma itiraz dilekçenizi sunabilirsiniz.

2014 Ekim ayı ve öncesinde kullanılan kredilerinizde kredi dosya masrafı kapsamına giren giderler için, adresinizin bulunduğu veya işlemlerin gerçekleştiği ilçe kaymakamlıklarında görev alan Tüketici Hakem Heyetleri’ne, ( 2.320 TL’ye kadar olan geri ödemeler için ) kredi kullandığınız bankalardan kullandığınız krediye ilişkin belgeler ve dekontlarla başvuruda bulunabilirsiniz. Bankadan almış olduğunuz belge üzerinde, banka tarafından alınan masrafların yazması gereklidir. Kredi dosya masrafı toplamı 2.320 TL – 3.480 TL arasında ise İl Tüketici Heyetlerine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Not : Eğer tüketici mahkemesine başvuru yaparsanız ücret ödemek zorundasınız. Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurular ise tamamen ücretsizdir. Mahkeme yolu ile kredi dosya masrafı geri almak istiyorsanız dava açma ücretlerini ödemekle yükümlüsünüz. Ayrıca, mahkeme yolunu seçerseniz avukat tutma zorunluluğunuz yoktur. Dava masrafları 150 TL ile 200 TL arasında değişmektedir.

Bankadan almış olduğunuz belgenin yanı sıra, ilçe hakem heyetine dosya masrafı geri alma konusunda yapmış olduğunuz başvuruya bir dilekçe eklemelisiniz. Yapmış olduğunuz başvurular 6-12 ay arası sonuçlanmakta ve olumlu-olumsuz geri dönüş tarafınıza yapılmaktadır. Ayrıca, e-devlet üzerinden yapmış olduğunuz başvurunun tüm aşamalarını görme imkanına sahipsiniz.

Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Dilekçe Örneği

itirazdilekce

E-DEVLET Üzerinden Kredi Dosya Masrafı Takibi Nasıl Yapılır ?

E-devlet sistemi üzerinden, kredi dosya masrafları için yapmış olduğunuz başvuruların takibini yapabilirsiniz. Başvuru aşamalarını görmeniz için e-devlet sistemi üzerinden şu adımları uygulayınız.

  • TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra, arama kısmına tüketici şikayet sorgulama yazınız ve karşınıza listelenen şıklardan “ Online Tüketici Şikayeti Sorgulama – Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” ibaresine tıklayınız.
  • Karşınıza çıkacak olan tüketici şikayet sorgulama ekranından, başlangıç tarihi kısmına krediyi çekmeden önce ki herhangi bir tarihi bitiş tarihi olarak ise bulunfuğunuz günün tarihini seçerek sorgula yapınız.
  • Sorgulama sonucu kredi soya masrafı geri alma ile yapmış olduğunuz başvuruları göreceksiniz, durum kısmından tüm aşamaları ve sonuçlarını görebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*