Kredi Borcunu Geç Ödemek

Bankalardan kredi çektikten sonra ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirmek çok önemlidir. Her geciken ödeme daha fazla faiz ve ileride yaşanacak zorlukların işaretçisidir. Kredi Borcunu Geç Ödemek bankalarca bir müddet görmezden gelinse de belli bir süre sonunda farklı işlemler yapma gereği duyabilirler.

Kredi kullanmak kolaydır fakat düzeni olarak ödemelerde bulunmak daha zordur. Kredi çekerken kredi notunuz yüksek ve geliriniz düzenli ise, kefiliniz veya ipoteğiniz var ise kolaylıkla her bankadan kredinizi kullanabilirsiniz fakat geri ödemelerde artık bu kriterler bir kenara bırakılır ve önemli olan taksitlerin ödenmesidir. Kredi kullanırken çektiğiniz kredi faizi dışında faiz ödememek için kredi borcunu geç ödemek yerine zamanında ödeme yapmak en güzelidir. Geciken her gün için banka ayrıca faiz uygulamaktadır. Bu da ileride ki taksitler için zorluk yaşatabilir. Örneğin kredi borcunuzu 1 ay ödemezseniz ne olur açıklayalım.

Kredi Borcu Bir Ay Ödenmezse Ne Olur?

Öncelikle, geciken kredi taksitinizi ödemediğiniz sürece banka günlük faiz uygular. Bu nedenle bir ay boyunca ödemediğiniz kredi borcu için 30 günlük bir gecikme faizi ile karşı karşıya kalırsınız. Bu faiz oranları her bankada değişkenlik göstermekle beraber, kredi sözleşmenizde belirtilmektedir. Genel olarak bankalar 60 güne kadar olan kredi borcu gecikmelerine göz yumabilirler. İki ay geç ödenen ve sonrasında tekrar düzenli ödemeye geçilen borçlarda bankalar günlük faiz dışında herhangi bir prosedür uygulamazlar. Fakat 3 ay ve sonrası geciken taksit ödemelerinde banka yasal işlem takibi başlatır. Kredi çekerken bir kefil veya ipotek durumu var ise 90 gün ödenmeyen kredi borcu nedeni ile bankalar kefile veya ipotek gösterilen teminata yönelirler. Ödenmeyen kredi borcu bankaların kredi takip departmanında değerlendirilerek bankada bulunan güncel telefon numaranızdan sizinle iletişime geçilir ve durum konusunda bilgilendirme yapılır, 7 gün içerisinde borcun ödenmesi istenir. Ayrıca bu noktada banka ile bir anlaşma yolunu da seçebilir ve borcun yapılandırılmasına gidilebilir. Bu durumda unutulmamalıdır ki isminiz artık kara listededir ve borcunuzun tamamı bittikten sonra ki 5 yıllık dönem boyunca hiçbir banka size kredi vermeye yanaşmaz. Kredi borçlarınızı yapılandırdak sonra taksitlerini ödemez iseniz bu defa banka maaş haczine başvuracaktır. Maaşınızın ¼ oranında bir kesinti olur ve borç bitene kadar bu kesinti devam eder. Ayrıca, üzerinize kayıtlı ev, araba veya işyeri gibi taşınmazlara da banka tarafından el konulabilir.

Kredi borcunu geç ödemek tüm bu olumsuzluklara sebebiyet verirken gelecek finansal hayatınızı da tehlikeye sokar. Bu nedenle ödemeleri düzenli yapmak her şeyden önce kredi çekerken dikkatli bir hesaplama yapmak çok önemlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*