Modern dönemde herkesin bir krediye ihtiyaç duyması genç yaşlı herkesin kredi çekmesine neden olmaktadır. Bugün neredeyse sokakta yürüyen her beş kişiden birinde kredi borcu bulunmaktadır. Durum böyle olunca kredi borcu olanların olası ya da beklenmedik bir vefatı sonucunda bankalar borçlarının tahsilini garantilemek için kalan borcu vefat eden borçlunun en yakınlarına miras bırakmaktadır. Durum böyle olunca da vefat eden yakınlarının borcunu ödemek geri de kalanlara düşmekte ve kişi beklenmedik bir borç yükünün altına girmektedir. Peki böyle bir durumu öncesinden engelleyebilmek için krediye başvururken Kredi Borçlarını Reddi Miras yapılması seçeneği söz konusu mudur?
Kredi Borçlarını Reddi Miras
Öncelikle kredi çekenlerin dikkat etmesi gereken konu kredi verecek olan bankanın size bir hayat sigortası sunup sunmadığı, sunduğu takdirde de bu hayat sigortasının neleri kapsadığıdır. Bankanız size kredi verirken yanında da bir haya sigortası veriyor ise büyük ihtimal bu hayat sigortasında sizin ölümünüz dahilinde borcunuz reddi miras yapılabilecektir. Ancak bu hayat sigortasında da önemli olan borçlunun ölüm şekli.Kişi normal olarak kalp krizinden ya da trafik kazasından vefat ederse hayat sigortanız kredinizi reddi miras uygulamasına sokacaktır. Ancak borçlunun ölümü faili meçhul bir ölüm ya da şüpheli ölüm olarak tespit edilmiş ise bu sefer borçlunun hayat sigortası reddi miras uygulamasını devreye sokmaz ve borçlunun yakını bu borçları ödemek zorunda kalır.
Kredi borçlarını reddi miras yapmanın bir diğer yolu da vefat eden kişinin yakınana kalan kredi borcunu reddettiği gibi kendisine kalan mirası da reddetmesidir. Böyle bir durumda banka borçlunun kredi reddi mirasını kabul edecektir. Böyle bir durumda kişinin geride kalan mal varlığından banka kendi borcunu tahsil edebilir. Bankanın tahsil ettiği kredi miktarından geri kalan miras ise vefat eden kişiye aktarılır. Böylece kredi borcu reddi miras işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Leave a Reply