Konut kredisi çekerken incelemelerinizi yaptınız ve o anki şartlara göre en uygun olan kredi faiz oranları ile konut kredinizi kullandınız. Sonrasında geçen süre zarfında oluşan faiz oranlarında ki düşüşten sizde faydalanabilirsiniz. Bunun iki farklı yolu bulunmakta. Birincisi konut kredisi çektiğiniz bankaya giderek günün faiz oranlarına göre kredinizin tekrar yapılandırılmasını talep edebilir ikincisi ise konut kredisi transferi yaparak, düşük faiz oranları ile mevcut bankadan başka bankaya kredinizi aktarabilirsiniz. Her banka mevcut faiz oranlarına göre kredi yapılandırma talebine olumlu bakmamakta bunun için öncelikle banka şubenize giderek bu işlem için bir başvuruda bulunmanız gerekli sonrasında eğer cevap olumsuz ise ikinci alternatife yönelmek en mantıklısıdır. İkinci alternatifimiz ise konut kredisi transferi. Bunun için mevcut durumda ki düşük faiz oranları ile başka bankaya başvuruda bulunmanız ve diğer bankada ki kredinizi transfer yapmak istediğinizi belirtmelisiniz. Peki; Konut Kredisi Başka Bankaya Nasıl Taşınır İşte Detaylar
Şu anda bir çok kişi yazıyı okurken “bankaya başvurdum fakat kredime yapılandırma yapılmadı” serzenişinde bulunabilir. Ağustos ayında Cumhurbaşkanımız R.Tayyip Erdoğan bankalara seslenerek konut kredilerinde indirime gidin çağrısı yaptı ve bu noktadan sonra tüm bankalar sırasıyla indirimlerini gerçekleştirdi ve şu an baktığımızda %0,88 oranlarını bile görmekteyiz. Şunu belirtelim ki bu çağrı sonrası oluşan faiz indirimleri ile kredilerinizi yapılandırma şansınız maalesef yok. Bu uygulama yeni konut kredisi kullanmak isteyen bireysel için geçerli olup, devlet çağrısı ile oluşan ve ekonominin canlanması adına atılan bir adımdır. Aslına bakarsanız ortada haksız bir durum olduğu aşikardır çünkü kredi sözleşmelerinde bu gibi durumlarda faiz indiriminden müşteri yararlanamaz gibi bir ifade yoktur. Sebep ne olursa olsun eski konut kredisi müşterileri de bu imkandan yararlanmalıdır. Eğer hakkınızı aramak istiyorsanız maalesef bankalardan olumsuz cevap aldıktan sonra mahkemelere başvurmanız gerekli. Her mahkemeden her dava için ayrı sonuçlar alınmakta fakat şu da bir gerçek ki henüz davaya örnek teşkil edecek tüketici yararına bir sonuç çıkmadı.
Konut Kredisi Transferi Nasıl Yapılır?
Çekmiş olduğunuz ve ödemesine devam ettiğiniz bir konut krediniz var ve diğer bankada konut kredisi faizlerinin daha düşük olduğunu gördünüz. Bu durumda o bankaya kredinizi transfer etme ve düşük faizlerle tekrar borç yapılandırmasına giderek banka değiştirme hakkınız bulunmaktadır. Bu duruma konut kredisi transferi denir ve hemen her bankada uygulanmaktadır. Bu sayede daha düşük faizli yeni bir kredi ödeme planı oluşturulur ve değişen taksit tutarlarında düşüş ve bankanın ismi olur.
Örneğin 120 ay vadeli bir konut kredisini A bankasından kullandınız, faiz oranı %1,40 olarak ödeme planı oluşturuldu ve ödemelere başladınız. A bankasına kredilerinizi ödemeye devam ederken B bankasında bir kampanya olduğunu gördünüz ve burada da faizler %1,20 seviyesinde. Böyle bir ortamda B bankasına giderek mevcut A bankasında ki kredinizi taşımak istediğinizi belirtecek bir başvuruda bulunmalısınız. Yazımızın sonlarına doğru Konut Kredisi Başka Bankaya Nasıl Taşınır? hakkında daha detaylı bilgiler verilmektedir.
Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Konut kredisi transferinden bahsederken konut kredisi yapılandırma konusunu da ele almak gerekli. Zira bu iki yöntem de tüketiciyi yakından ilgilendirmektedir. Konut kredilerini yapılandırma işlemi için banka değişikliğine gidilmez. Kredinizi kullandığınız bankaya yapılandırma talebinde bulunmanız ve güncel olan faiz oranları ile tekrar yeni bir ödeme planı oluşturulmasını talep etmeniz gereklidir. Daha öncede belirttiğimiz gibi maalesef her banka bu duruma sıcak bakmamakta fakat böyle bir yasal hakkınız bulunmaktadır. Talebiniz doğrultusunda eğer olumlu sonuç çıkarsa tekrar bir ödeme planı oluşturulur. Olumsuz cevap almanız halinde tüketici mahkemelerine giderek hakkınızı aramanızı tavsiye ederiz. Diğer bir yapılandırma çeşidi ise tüketicinin kullanmış olduğu konut kredisini ödeme de zorluk yaşaması sonrası banka ile anlaşarak yeni bir ödeme planı oluşturmasına dayalıdır. Fakat böyle bir durumda faiz oranları düşmeyeceği gibi geri ödenecek para da artacaktır.
Konut Kredisi Yapılandırma mı Yoksa Konut Kredisi Transferi mi?
Genelde faiz oranları düştüğü zaman tüm bankalar da aynı oranlarda bir düşme yaşanır. Bu durumda eğer mevcut kredinizin bulunduğu bankada da bir faiz indirimi söz konusu ise banka değiştirmeden konut kredisi yapılandırma yapmak en mantıklısı. Çünkü konut kredisi transfer işlemlerinde oluşan masraflar tüketiciye aittir ve 2 Bin Lira civarında ek masraf çıkar. Bu gibi rakamlara maruz kalmamak adına kendi bankanızdan yapılandırma talep etmek en doğrusu. Ama bankanız yapılandırmaya yanaşmıyor veya faiz oranları yüksek kalıyor ise o zaman transfer işlemini düşünebilirsiniz.
Konut Kredisi Transferi İşleminde Bankaya Ödenen Ceza Miktarı
Konut kredisi kullanırken sözleşmeniz de şu ifadeye rastlarsınız; erken ödeme cezası. Bu ceza konut kredisi yapılandırma veya konut kredisi transferinde ödeme planlarında değişiklik yaratacağı gerekçesi ile bankanız tarafından sizden istenir. Ceza oranı ise şu şekildedir;
Kalan anapara üzerinden, vadesi 36 ay altında kalan borçlar için %1, 36 aydan fazla olan borçlar için ise %2’dir. Konut Kredisi Başka Bankaya Nasıl Taşınır? konusundan önce mutlaka çıkan ceza rakamını da göz önünde bulundurarak karşılaştırma yapınız ve transfer işleminin daha mı karlı olacağı konusunda emin olunuz.
Konut Kredisi Başka Bankaya Nasıl Taşınır? İşte Detaylar
Öncelikle konut kredisi transferi için bir banka belirlemelisiniz ve gereken evraklar ile birlikte o bankaya giderek başvuruda bulunmalısınız. Gereken evraklar ilk konut kredisi çekerken verdiğiniz evraklar gibi; gelir belgeniz, tapu fotokopisi ve kimlik fotokopisi.
Banka kredi transfer işlemine onay verirse diğer bankadan detaylı bir kapatma raporu ister ve güncel borcunuz varsa ipoteğiniz buraya taşınır. Bu noktadan sonra ekspertiz süreci işler ve evinize tekrar bir değer biçilir. Bazı bankalar eski bankanın eksper raporunu kabul görür ve tekrar böyle bir işleme tabi tutmaz. Bazı bankalar da ise süreci size devretmeleri de mümkün. Yani diğer bankadan kapatma yazısı ve varsa ipoteğin kaldırıldığına dair yazıyı sizin getirmeniz istenebilir. Bu durumda siz eski bankanıza giderek bu işlemleri bizzat gerçekleştirmeli ve yeni bankaya sunmalısınız.
Leave a Reply