Bilindiği üzere Eft, bankalar arası para transferidir. Bir bankadan diğer bir bankaya gönderilen paralar, eft konumunda işlem görür ve bazı ücretleri vardır. Son zamanlarda bankaların girmiş olduğu rekabetten dolayı, bazı bankalar banka eft ücreti almamaktadır. Bunun dışında diğer bir kolaylık ise, teknolojinin getirmiş olduğu sistemlerdir. Artık eftler cep telefonlarından, tabletlerden veya bilgisayarlardan 24 saat boyunca gönderilebilir hale gelmiştir. Ayrıca gönderilen eftlerde bankaların çalışma saatlerinde yani 09.00–16.45 saatleri arasında aktarılmaktadır. Eğer göndermiş olduğunuz eft hesaba geçmedi ise uygulamanız gereken bir kaç adım vardır. Aşağıdaki adımları kurallı şekilde uygulayarak, efteniz hakkında bilgilere sahip olabilir ve eft neden gecikir öğrenebilirsiniz.
Eft Hesaba Geçmedi Sorgulaması Yapmak
Öncelikle eft işlemi yaparken para gönderiminin ne kadar süre aldığını bilmekte fayda vardır. Normal şartlar altında eft banka çalışma saatleri içerisinde yapıldıysa ortalama 10 dakika içerisinde alıcı hesaba paranın aktarılması gerçekleşmektedir. Günlük değişkenlik gösteren yoğun iş saatlerine bağlı olarak bazı durumlar da eft gecikmesi yaşanabilir. Bu durumlarda da paranın aktarılması 30 dakikayı bulabilmektedir. Bu süre zarflarının dışında bir eft hesaba geçmedi şüpheniz var ise bankanızı arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Eft hesaba geçmedi veya eft gelmedi dediğiniz zamanlarda ilk yapmanız gereken işlem, eft sorgulaması yapmaktır. Eft sorgulamasını da, mobil bankacılık aracılığı ile yapabilirsiniz. Gönderici eftyi gönderdiği zaman, dekontun üzerinde eft numarası yazar. Bu numara ile 24 saat boyunca eft sorgulaması yapabilir ve eftnizin durumu öğrenebilirsiniz.
Hesap Bilgileri Kontrolü
Yapacağınız bir diğer işlem, gönderilen hesap numarası kontrolüdür. Eft gecikmesi durumunun yaşandığı düşünüldüğü birçok anda bireyler eft gönderimi yaparken, yanlış hesap numarası yazarak başka insanlara para gönderebilmektedir. Bu konuda dikkatli olunması gerekebilir ve bu yüzden karşıdaki kişiden parayı alamayabilirsiniz. Eft bilgilerini de kontrol ettikten sonra, aşağıdaki işlemleri uygulamanızı öneririz. Bu kontrollerin yapılması öncelikle eft neden gecikir şüphesini ortadan kaldıracaktır.
Eft Saatlerinin Kontrolü
Az öncede belirttiğimiz gibi, Eft gönderim saatleri 09.00 ile 16.45 saatleri arasındadır. Bu saatlerde gönderdiğinize emin olmalısınız. Bu saatlerin dışında yapılan gönderimlerde, eftler ertesi gün çalışma saatlerinde hesaba düşer. Aynı durumda haftasonu gönderim yaptıysanız, hafta içi çalışma saatlerini beklemek zorundasınız.
Banka Altyapı Sorunları
Hiç bir şekilde yukarıdaki işlemlerden sonuç alamadıysanız, bankanızı arayabilirsiniz. Eft hesaba geçmedi düşüncesinin nedenlerinden biride, banka altyapısal çalışmaları nedeniyle, bir sorunun mevcut olabilmesidir. Ya göndericinin bankasında bir çalışma vardır ya da alıcının hesabında. Bu konuya çözüm üretmek için, bankanızın müşteri hizmetlerini aramanızı önermekteyiz. Bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak ve ardından tuşlama yaparak, müşteri temsilcisine bağlanın. Daha sonra eftnizin hesaba gitmediğini ve eft gelmedi bilgisini iletin. Büyük oranda sorununuzu çözmüş olacaksınız.
Eft’nin Geri Gelmesi
Eft,olmayan bir hesabın yazılması durumunda geri gelebiliyor. Mesela gönderici hesap numarasını veya IBAN numarasının son rakamını bile yanlış yazsa, eft 2 gün içerisinde geri gelir. Bu eft gecikmesi değil yanlış gönderimidir. Bu konuda dikkatli olunması ve hesabın doğru yazılması gerekmektedir. Yukarıda yazılmış olan tüm uygulamalardan cevap alamadıysanız, eftniz geri gelebilir. 2 günlük bir süre zarfında bekleyiniz ve eftniz geri gelecektir. Bu konuda beklemek istemiyorum diyorsanız, bankanızı arayın ve eftnizin gelmediğini söyleyin. Banka müşteri temsilcileri, sizin sorununuza açıklık getirecektir. Fakat eftlerde yaşanan sorunlar, genelde karşı taraftaki IBAN numarasının yanlış yazılması ve hesabın karşılık bulmamasından kaynaklanmaktadır. Bu çözümlerden bir tanesi, eftnizin sorununa cevap verecektir. Daha önce ele aldığımız yazımızda EFT Geri Çekme Nasıl Yapılır bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Leave a Reply