Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Çekilen Kredi iptal Edilir mi?

Çekilen Kredi iptal Edilir mi?

Çekilen Kredi İptal Edilir mi-Tüketicinin korunması hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’na göre tüketiciler 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip olabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarına ilişkin uygulama da ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi amacı ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nı kamuoyunun görüşüne açtı. Bakanlık, taslakla ilgili görüşlerin değerlendirilmesi, taslağa nihai şeklinin verilmesi ve ikincil mevzuatın hazırlanması amacı ile bu konuda özel ihtisas komisyonu da kurdu. Bu komisyonun çalışmaları tamamlamasının ardından tasarı TBMM’ne sevk edilmek üzere Başbakanlığa gönderilecek.

Çekilen kredi iptal edilir mi sorusuna kısaca açıklama getirelim

Bankalardan kullanılan bireysel kredileri iptal ettirmenin iki önemli unsur vardır. Birincisi, krediyi sözleşme imzalanmadan önce ihtiyacınız olmadığını bildirerek iptal ettirmeniz şeklindedir. Bu zahmetsiz ve masrafsız bir işlemdir. Çünkü dosyanız resmen işleme konulmamış ve banka tarafından çeşidi ne olursa olsun tarafınızdan bir masraf alınmamıştır. İkinci yol ise zahmetli olmasa da size masraf çıkarabilecek olan yöntemdir. 14 gün içinde çekilen krediyi iptal ettirme şansınız var ancak kredi bedeli bu süre içerisinde kullanıldı ise dönem içinde işleyen faizi ödemekle yükümlü olursunuz. Ama cayma hakkınızı kredi veren bankaya bildirdikten sonra 30 gün içinde ödemeniz gerekiyor. Bu süre içinde ödeme yapmaz iseniz krediden caymamış olarak değerlendirilirsiniz. Eğer 3.kişilere fatura karşılığı ödenen bedeller mevcut ise bu tutarlar iptal edilemez ve tüketiciye yansıtılır. Buna bağlı olarak tarafınıza satışı yapılan sigorta vs. ürünler de cayma hakkınızı bildirdikten sonra iptal edilmek zorundadır. Bununla birlikte satılan sigorta ürünleri kredi tutarından fazla, kredi vadesinden uzun olmaması gerekmektedir.

Bazı bankalar kredi çekme işleminden vazgeçmemeniz için size zorluklar çıkarabilir, iptal işlemi adı altında çeşitli masraflar ve ek ücretler talep edebilirler. Dilerseniz kredinizi hemen kapatma durumunda sizden ödeme talep eden bankalara ödemeyi yapabilir, kredinizi kapatabilir ve ödemenize ait dekontu alarak tüketici mahkemesine başvurabilirler.

Çekilen kredi iptal edilir mi sorusunun yanıtı evet kredi kesinlikle iptal edilir. Ancak bankalar arasında farklı uygulamalara rastlanması şeklinde görülmektedir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*