Krediler; bireylerin gerekli finansmanı elde edememeleri durumunda bankalardan alınan finansman desteğine denilmektedir. Krediler çok çeşitli şekillerde bankalardan alınabilir. Taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi, mortage kredisi, kredi çeşitlerinden yalnızca bazılarıdır. Kredilerin alınmasıyla birlikte borçlarında belirlenen vade süresince ödenmesi gerekmektedir. Borçların belirlenen vadelerde ödenmemesi halinde borç takibe düşecektir. Borcun takibe düşmesi eşyalarınıza icra gelmesinin de kapısını açan önemli bir etmeni oluşturmaktadır. Borç takibinden nasıl kurtulunur ? sorusuna cevap yazımızın devamında mevcut.
Borç Neden Takibe Girer?
Borcun takibe düşmesinin sebebi, borcun belirlenen vade süresinde ödenmemesidir. Bankalardan alınan kredilerde ya da kredi kartlarında geri ödemelerin yapılması için bankalardan miktar temin edilirken müşteri için bir ödeme planı oluşturulmaktadır. Bu ödeme planının oluşturulmasından sonra müşterilerin bu ödeme planına mutlaka uyması gerekmektedir.
Müşterilerin ödeme planına uymaması halinde ödemenin ilk vadesinin 30 gün geçmesinden sonra müşteriye banka tarafından bir uyarı mektubu gönderilecektir. Gönderilen uyarıyı müşteri dikkate almazsa, 30 gün sonra bir uyarı daha gönderilecek ve müşteri 60 gün borçlular kategorisine alınacaktır. Müşterinin 30 gün daha borcunu ödememesi durumunda müşteriye 90 gün sonunda son bir uyarı gönderilecektir. Bu uyarının yine dikkate alınmaması halinde borç takibe düşmektedir. Borcun takibe düşmesi demek, bankanın borcu takip etmesi için borcu avukata havale etmesi demektir.
Borcun takibi avukata geçtikten sonra siz borcunuz için artık avukatla görüşme yapmak durumunda kalırsınız. Borcunuz takibe düşer düşmez sizi avukat arayacak ve ödeme yapıp yapmayacağınızı soracaktır. Ödeme yapmayı kabul etmeniz halinde her hangi bir işlem başlatılmayacaktır. Ancak ödeme yapma durumunuzun olmaması durumundaysa banka hakkınızda takip işlemi başlatacaktır. Bankanın başlattığı takip sonrasında haciz memurları evinize gelecektir. Haciz memurlarının evinize ilk gelme sebebi evinizde keşif yapmaktır. Evinizdeki eşyaların değerinin saptanacağı bu ilk izlenimden sonra ödeme yapmanız durumunda her hangi bir sorun oluşmayacaktır. Ancak ödemeyi yine yapmamanız durumunda bir daha ki sefere eviniz üzerinde haciz yapmak için haciz memurları gelecek ve borç karşılığı için eşyalarınızın üzerine haciz uygulaması yapılacaktır.
Borç takibe girmesini önlemek için borcunuzu ödemelisiniz. Ödeyemeyecek durumdaysanız avukata taahhüt vermeli ve borcunuzu taksitlendirmelisiniz.
Leave a Reply