Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Bilirkişi Olun Yılda En Az 50 Bin TL Kazanın

Bilirkişi Olun Yılda En Az 50 Bin TL Kazanın

Ayda binlerce lira kazanmayı kim istemez ? Çalışan biri iseniz veya emekli iseniz Adalet Bakanlığında “ bilirkişi “ olarak ayda 5 Bin Lira kazanmanız hayal değil. Bu haber, internette gezinen onlarca hayali ek iş fırsatı ilanı değildir. Tamamen gerçek ve herkes için geçerli bir iş fırsatıdır.

Bilirkişi Dosya Başına Kazanç

Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan bilirkişi başvuru ilanında, dosya başına 165 TL ile 330 TL arasında bir fiyatlandırma tarifesi ön görülüyor. Fiyatların değişmesi davanın türüne göre belirleniyor. Örnek olarak, Sulh ve Ceza Davaları için 165 TL dosya başına verilirken Marka ve Asliye Ticaret davaları için 330 TL, İş Davaları için 220 TL dosya başına ücret veriliyor. Fiyatlar, hakim tarafından işin ehemmiyetine göre de arttırılabiliyor. Sadece bir dosya için konunun önemine istinaden 20 Bin Lira ya da 50 Bin Lira gibi bir ödeme bile gerçekleşebiliyor.

Bir bilirkişiye yıl boyunca 300 dosya verilebilmekte. Kaba bir hesapla yılda minimum 50 Bin Lira kazanabilirsiniz. Türkiye mahkemelerinde görülen 2 milyon İş Davası, 3 milyon Ceza mahkemesinde bekleyen dava sayısı mevcut.

Bilirkişi Kimdir ? Nasıl Rapor Hazırlar ?

Bilirkişilik yapmanız için, kendi mesleğinizi bırakmanız gerekmiyor ve uzmanlık şartı ilk başlarda aranmıyor. Bilirkişi; hemen hemen her dava için mahkemelerin başvuruda bulunduğu, oy yada görüşünü sözlü-yazılı olarak istenen kişidir.

Bilirkişi olduktan sonra sizden dava dosyası ile ilgili bir bilirkişi raporu hazırlanmanız istenir ve yazılı bir şekilde mahkemeye arz etmeniz gerekir. Hazırlanan bu adli rapor, hakim yada savcının uzmanı olmadığı konuda teknik olarak fikir ve kanaat bildirir. Bilirkişi, mahkemenin istemiş olduğu konularda açıkça her şeyi belirtmelidir. Gereksiz ve uzun detaylar raporda yer almamalıdır. Kesin hükümlerdn kaçınmalı ve tamamen hukuki zemine uygun olmalıdır. Raporda ayrıca bir sonuç bölümü olmalı ve burada raporun özeti geçilmelidir. Bilirkişi, hazırladığı rapor için gerekirse davaya çağrılabilir ve fikrine başvurulabilir.

Bilirkişi Başvuru Zamanı

Bilirkişi olmanız için Adalet Bakanlığına başvuruda bulunmalısınız. Başvurular her yıl Ekim ayında yapılmakta. Yani 31 Ekim son gün. Başvurunuzu Adalet Bakanlığı resmi web sitesinden yapabilirsiniz.

Bilirkişi Başvuru İçin Aranan Şartlar

Gazeteci, grafik tasarımcı, mühendis, serbest mimar vb. çoğu meslek dalında çalışan kişiler bilirkişi olma hakkına sahip. Tek şart yapmış olduğunuz meslekte 3 yıl deneyim sahibi olmanız. Alanınız ile ilgili davalarda, teknik konularda sizden mahkeme bir rapor sunmanızı istiyor ve buna mukabil dosya başına ücret ödüyor. Yani, her gün yapmış olduğunuz iş hakkında size kalan tek şey rapor sunmak. Başvuruda bulunan adaylarda aranan özellikler şöyle;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 25 yaş ve üzeri yaşta olmak.
  • Fil ehliyetine sahip olmak.
  • Daha önce bir suç işlememiş olmak.
  • Meslekten men edilmemiş olmak.
  • Kendi isteği dışında bir bilirkişi listesinden çıkmamış olmak.
  • Başka bi adalet komisyonunda bulunmamak.

Bilirkişi Başvuru İçin Gerekli Belgeler

  • Başvuru formu ( bilirkisi-basvuru-formu
  • Kimlik belgesi
  • Uzmanı olduğu alana ilişkin diploma, ruhsat, sertifika veya yetki belgesi vb.
  • 3 yıl uzmanlık alanı olduğu konuda mesleki deneyim yeterlilik belgesi
  • Adli sicil kaydı
  • Emekliler için emklilik belgesi

Bilirkişilik İçin İhtiyaç Duyulan Meslek Dalları

bilirkisi-uzmanlik-alanlari

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*