BES KİMLERİ KAPSAYACAK?
Bu sisteme 1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme dahil olacak. Şöyle ki 45 yaş altı çalışanlara zorunlu Bireysel emeklilik geliyor. Bu yaşın üstü sisteme dahil olmayacak.Şuan mevcut çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik dahil olacak.Peki BES artık başladı ne kadar kesinti olacak?
NE KADAR KİŞİYİ SİSTEME DAHİL OLACAK?
Yapılan çalışmalar sonucunda 14 milyonun üzerinde çalışan sisteme dahil olacak.Sürece ilk başta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017’de, memurlar ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017’de sisteme dahil olacak.
100 ile 249 çalışan
ı olan özel sektör firmaları, 1 Temmuz 2017’de, mahalli idareler ve KİT’ler ise 1 Ocak 2018’den itibaren sisteme geçiş yapacak. Diğer bir hususda özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler tarafından 1 Temmuz 2018’den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019’dan itibaren sisteme dahil olacaklar.
PEKİ ALDIĞIM MAAŞTAN NE KADAR KESİNTİ OLACAK ?
Bu durumda prime esas çalışanın kazancın yüzde 3’ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine geceçek. Bu oranı iki katına kadar yükselmeyi, yüzde 1’e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkisine dahil olacak. En az kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira olacak.
Aylık prime esas kazancınız, 2 bin liraysa, maaşınızdan aylık 60 lira kesilecek ayrıca 3 bin 500 liraysa, aylık 105 lira kesinti yapılacaktır. 5 bin liraysa, her ay 150 lira kesilecek.
SİSTEME DAHİL OLAN ÖDEMEYE ARA VERİLEBİLECEK Mİ?
BES sistemine dahil olan çalışan, daha fazla bir oranda ödeme yapmak isterse eğer bunu işyeri yetkililerine bildirebilecek, katkı payını ödemeye azami üç ay ara vermeyi talebinde bulunabilecektir.
ZORUNLU SÜREÇTEN SONRA SİSTEMDEN NE ZAMAN, NASIL ÇIKILABİLECEK?
Sisteme dahil çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkına sahip olabilecekler. Çalışanlar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde çalışana geri ödenecek.
ÇIKMAK İSTEYENE 10 GÜN İÇİNDE İADE
Çalışan cayma talebini, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete iletecek. Sisteme dahil olan çalışana cayma bildiriminin tebliği edilmesine istinaden on iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım tutarı ile birlikte hak sahibine iade edilecektir. Cayma hakkının bir başkasına veya işverene devredilmesi mümkün değildir.
ÇALIŞANA DEVLET KATKISI NASIL OLACAK?
Sisteme geçen çalışanlar devlet aylık katkı payının yüzde 25’i destekte bulunacak. Aynı şekilde cayma hakkını kullanmayanlar için bir kereye mahsus olmak üzere bin lira destek verilecek. Devletin öngördüğü sürede en az 10 yıl sistemde kalıp birikimlerini maaş olarak almak isteyenlere devlet toplam birikimin yüzde 5’i kadar bir katkı daha sağlayacak.
ÖNEMLİ NOKTA İLK 3 YILDA AYRILANLARA KATKI YOK
Sisteme dahil olanlarda İlk 3 yılda sistemden ayrılanlara devlet katkısı ödenmeyecek. Ama sistemi sürdürüse devlet katkısı hak-ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde yüz olacak.
PEKİ HALEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLANLAR NE YAPACAK?
Hali hazırda Mevcutta bireysel emeklilği olanlar da otomatik olarak sisteme devam edecek. İsteyen çalışan iki BES’i de bir arada devam ettirebilir. Ve yahut 2 ay sonra zorunlu BES’te cayma hakkı kullanılarak mevcut BES’le devam edilebilir. Hali hazırda BES’i iptal edip yeni sisteme geçerseniz, geçmişe yönelik haklarınız iptal olur. Yeni sözleşmenizdeki haklar geçerli olur.
SİSTEME DAHİL OLAN ÇALIŞAN İŞ DEĞİŞTİRİNCE NE OLACAK?
Herhangi bir sebebde başka bir işte çalışmaya başlandığında, yeni işyeriniz de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önce kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni emeklilik planına devredecek. Eğer yeni işyeri otomatik katılım kapsamında dahil değilse, çalışan isterse önceki işyerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri kendiside öeyebilecektir.
İŞVEREN DÜZENLEMEYE UYMAZSA CEZASI MÜEYYİDESİ NEDİR ?
Eğer sisteme karşı işverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 100 TL idari para cezası uygulanacak.
Sisteme dahil olan işveren BES’e otomatik katılımda, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal maddi değeri telafisini yapmak zorundadır.
Leave a Reply