KOBİ Destek : İşinizi Nasıl Büyütebilirsiniz ?

Çoğu şirket küçülmeye giderken, büyüyen şirketler hangi yollar izleyerek daha çok büyümeye devam ediyor ? Ekonominin büyümesi ile birlikte sadece Türkiye’de değil tüm dünyada şirketler de büyümeyi amaçlar ama bu amaçlarına ulaşan şirketlerin yüzdesi maalesef %30’dur. Kalan şirketler ise şanslı ise en azından küçülmede aynı kalabiliyorlar. Bu gibi ekonomik büyüme ortamlarında en çok, yaratıcığa, yenilikçi hamlelere, tüketicilerin istediklerine, müşterinin sadakatine ve fiyat gibi unsurlara dikkat etmek gerekir. Bu unsurlarda farkını ortaya koyan şirketler büyümesini de gerçekleştirmiş oluyor.

Örneğin zemin sektöründe parke, fayans, ahşap, seramik gibi ürünler satan bir şirketsiniz. İngiltere de bulunan Topp Tiles şirketi gibi amacınız yılda %15 büyümek ise o şirketin hangi yollara başvurduğuna bakın. Bu şirketin ana kuralı, mağazasında müşteriyi evinde gibi hissettirmesidir. Bu şirkette, müşteri yakınlığı ve kişiselliği çok önemli. Tekstik mağazalarında bulunan kabinler gibi burada da değiştirme odaları var. Çeşitki konseptler ile sanki elbise dener gibi müşteriler bu odalara girip kendi evlerinin dizaynını gerçekleştirebiliyorlar. Bu gibi çeşitli ve özgün fikirler ile siz de şirketinizi en az yıl bazında %15 büyütebilirsiniz.

Yüksek kalite düşük fiyat gibi slogan ve anlayış ile de şirketinize bir değer katabilirsiniz. Burada önemli olan şirketin hangi konuyu ele alacağıdır. Konsept fikri sağlam ise geriye slogan kalıyor.

Şarap işi sektöründe öncü konumda olan İngiltire’de ki Majestic Wine; mağaza konspeti ile büyük bir atılım gerçekleştirmiş. Mağaza dışında online olarak internetten de satış yapan şirket, yılda en az %10 büyüme gibi rakamlar ile ilerlemekte ve bu sektörde ki büyük Pazar payından da iyi bir kazanç sağlıyor. Örneğin; evlilik paketi, işyeri paketi, doğum günü paketi gibi çeşitlendirmeler ile satışlarını çok daha iyi hale getirmişler.

Bu gibi şirket örnekleri sizlere ilham verebilir. Önemli olan, iyi bir slogandan ziyade aslında müşteri yaklaşımı ve yaratıcılık. Farklı olmak her zaman kazandırır. Ekonomi büyürken özellikle bu büyümeden faydalanmak için bu örnekleri göz ardı etmeyin.

Bazı sektörler o kadar zordur ki, yeni bir fikir bulmak, duyulmamış ürün geliştirmek, bir buluşa imza atmak imkansız gibidir. Bu durumda ne yapılmalıdır ? Böyle bir sektör içinde iseniz aslında büyük buluşlardan ziyade yumuşak yeniliklere gitmeniz en doğrusu olacaktır. Büyük buluş demek büyük masraf anlamına da gelir ve zaten tüketici de artık sıkılma noktasındadır. Yumuşak yenilikten kasıt; herkesin aklına gelebilecek parlak fikirlerdir. Örneğin, ürünün paketleme şeklinde bir değişiklik gibi. Yada satış temsilcisinin ses tonu.Özürlü insanlara özel tuvalet hizmeti sunmak,su sıçratmayan pisüvar… Herşey olabilir, bu gibi küçük yenilikler de şirketler için başarılı sonuçlar doğurabilir.

Yeni bir buluş bulunmasının zor olduğu sektörlerden birisi de kuyumculuk sektörü. Kıymetli zıynet eşyaları zaten belli başlı ürünlerden oluşuyor, yeni bir ürün keşfi şimdilik oluşmadığı için bu sektörede olanların yeni bir icatdan ziyade yumuşak yeniliklere yön vermesi daha doğru olacaktır. Tasarım ve ürüne dayalı yeni konseptler oluşturulabilir. Kuyumculuk sektörü ürünleri, tüketici gözünde biraz daha masraf olması nedeni ile çok daha uzun vadeli ödeme kolaylığı ile bir satış gerçekleştirilebilir.

Risk olmazsa büyüme de olmaz. Yeni yatırımlardan kaçnmayın ve risk almaktan korkmayın. IBM, System360 için milyonlarca dolar yatırım harcadı ve sonuç ortada daha fazla kazançlar elde etti.

Ambalaj Önemli mi ?

Sadece üretimde bir yenilik yapılacak diye bir şey yok, ambalaj yeniliği de kesinlikle şirketlerin başarısında önemli rol oynar. Ambalaj yönetimi ile başarıyı yakalayan şirketlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.

Bir Fransız şirketi, sattığı hamburgeler için 700 bin euro yatırım yaparak, yeni bir ambalaj üretmiş. Bu ambalajların özellikleri hamburgerler mikrodalga fırında belli bir sıcaklıa ulaşınca kapağının otomatik olarak açılması. Bu kadar büyük yatırım ile yeniliğe imza atan şirketin büyüme hızı ise %15 büyümüş olup burada ambalajın değerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Büyümenin Kötüsü Olur mu ?

Şirketler büyüme yolunda ilerlerken dikkat etmeleri gereken iyi büyüme mi yoksa kötü büyüme mi gerçekleşiyor ? İyi büyüme demek tamamen organik olup içeriden bir mudahale ile olan büyümedir. Yeni iş fikirleri ve buluşlarla gerçekleşen büyüme çeşididir. Kötü büyüme ise şirket için gereksiz uygun olmayan satın alma veya birleşmelerdir. Bu satın almalar oldukça yüksek tutarlarla ifade edilir ama beklenen performans gerçekleşmez. Kötü büyümeye bir örnek de Pazar payında daha çok söz almak için fiyatlarda ciddi indirimlere gitmektir. Daha çok nasıl satış yaparım mantığından daha çok nasıl kar edebilirim mantığına dönmek gerekir.

Sektörünüzde bulunan rakip firma fiyatlarını dip seviyelere çekmiş ise; yapacağınız birkaç adım ile rekabet etme şansınız yükselecektir. Maliyetlerinizi kesinlikle kontrol ederek, yeni bir fiyat politikasına gitmelisiniz. Her müşteriye aynı fiyattan ziyade daha çok alım yapana iskonto uygulamalısınız. Ücretsiz teslimat veya garanti süresini de uzatabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*