İban numarası parmak izi gibidir ve her müşteri için ayrı ayrı oluşturulmuştur. Uzun yıllardır Avrupa ülkelerinde ve daha sonrasında diğer ülkelerde de özellikle yaygınlaşmaya başlamıştır. İban numarası, müşterilerin uluslar arası para transferlerini de rahat yapmalarını sağlamak amacı ile oluşturulmuş numaralar bütünüdür. İban numarası sayesinde hiçbir karışıklığa yol açmadan dünyanın herhangi bir ülkesinden diğer ülkede bulunan kişiye para transferini gerçekleştirmeniz mümkün. İban numarası ksrtın neresinde yazar ? Müşterisi olduğunuz banka tarafından size sunulmuş kredi kartı veya banka kartı üzerinde, kart numarası, son kullanma tarihi, isim bilgileri yer alır bazı banka kartlarında müşteri numarası da yazmaktadır. Fakat kartın üzerinde ki rakamlardan İBAN numarasını bulmanız mümkün değil. Yani, iban numarası kartta yazmaz. Kart üzerinde yazan 16 hane numara genellikle iban numarası ile karıştırılmaktadır, kartınızın üzerinde ki 16 haneli numara kart numarasıdır ve iban ile alakası yoktur.
İban numarası ülkemizde 26 karakterden oluşmaktadır. İlk iki hane, ülke kodunu temsil eder bu da ülkemiz için TR kodudur. Sonrasında gelen 2 kod iban numarasını doğrulama amacı ile kullanılan kontrol kodudur. Gelen 5 haneli kod bankanın kodunu ifade eder, sonrasında 0 rakamı gelir, rezerv kodu olarak. Kalan 16 haneli kod ise banka hesap numarasını belirtir.
İban numaranızı bilmiyorsanız bankanızın müşteri hizmetleri telefonunu arayarak hesabınıza tanımlı iban numarasını öğrenebilirsiniz. Sizden istenen güvenlik sorularına doğru bir şekilde cevap verdiğiniz taktirde iban numaranıza ulaşmanız mümkün.
IBAN Numarasını İnternetten Öğrenme
İban numarası öğrenmede en çok tercih edilen yöntemlerin başında internetten iban numarası öğrenme gelir. Bunun için yapmanız gereken müşterisi olduğunuz bankanın internet bankacılığı servisini kullanarak hesaplarınıza erişmek. Hesap detayları kısmında TR kod numarası ile başlayan kod hesabınıza tanımlı iban numarasını temsil eder.
Leave a Reply