Zengin Olmak İçin Kişisel Mali Planınızı Yaptınız mı – Türkiye’de ki her insan zengin olmak ister, kime sorarsanız çevrenizde ki kişilerin hepsi zengin olmak ister ve bir gün zengin olacaklarını söylerler. Ancak nasıl zengin olacaklarını sorduğunuzda da, bir gün karlı bir iş yaparım, veya bir gün piyango vurur zengin olurum. Ama zengin olacağım der. İzlersiniz veya sizde bu kelimeleri sarf ediyorsunuzdur. Bir gün zengin olacağım, en iyi arabalarda bir araba, en iyi evlerde bir kaç evim olacak ve herkes bana saygı duyacak?
Peki sizlere sorarım bir planınız var mı? Zengin olmak için nasıl bir planınız, var piyangodan mı zengin olacaksınız yoksa mali bir plan yaparak her şeyi öngörerek mi yatırımlarınızı yapacaksınız, yoksa bekleyip biri gel seni zengin mi edeceğim demesini mi bekliyorsunuz. Piyango zenginleri genellikle zenginlikleri çok kısa sürüyor bunun nedeni parayı kullanmayı bilmemeleri, nasıl yaptırım yapacakları bilememeleri, Kişisel bilançolarında Aktif ve Pasif sütunlarının, gelir ve gider sütunlarını kontrol edemediklerinden dolayı nakit akışlarını kontrol edemedikleri için kısa bir süre sonra kazandıkları milyonlar çarçur olup gidiyor.
Ama şükür ki sizin çarçur edecek milyonlarınız yok. Size sorarım, Gelir ve Giderleriniz nelerdir? Aylık gelirinizin ne kadarı gider sütununa ne kadar bilançoda ki aktif sütuna aktarıyorsunuz. Bilindiği gibi işletmeler geleceklerini planlamayı ilk günden başlarlar, buna stratejik plan denmektedir. Ayrıca finansal planlar yaparak gelecek ne kadar kazanacaklarını, şuan en çok giderleri hangi finansal alanlarda, Gelecekte bu giderler nasıl ne kadar azaltılacak hepsi tek tek ayrıntılı olarak ele alınır.
Nasıl Zengin Olunur?
Zengin olmak için öncelikle bir planınızın olması gerektiğini ifade edelim. Finansal planlar ile geleceğinizi planlayabilir, Finansal hedefler oluşturabilir, hedeflerinizi gerçekleştirmek için stratejiler düzenlemenizdir. Kişisel Mali plan hazırlayarak gelecekte ne olmak istediğinizi, ne kadar para kazanmayı hedeflediğinizi, parayı kazanmak için planlarınızı açıkça yazılı bir kağıda dökmeniz lazım. Kişisel Mali plan ile geleceğinizi tahmin edebilir, belirsizliği azaltarak yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Kişisel Mali Plan Nasıl Yazılmalıdır?
Türkiye’de kişisel mali plan nasıl yazılır diye bir arama yaptım ancak tek bir içerik dahi karşıma çıkmadı, Bende kendi mali planlarımı yazarken kullandığım yöntemleri sizinle paylaşmak istiyorum.
1- Mevcut Mali Durumunuzu Belirleyin
Öncelikle yapmanız gereken en önemli ve birinci adım mevcut maddi ve yükümlülüklerinizin listesini çıkarı,
- Varlıklar Bilonça bilginiz varsa zaten biliyorsunuz, Varlıkla nakit veya nakde çevrilecek mallardır. Bunların içerisine, Hisse senedi, tahvil, fonlarınız, vs gibi varlıklarınızdır.
- Yükümlülükleriniz ise mevcut ödemeniz gereken ve gelecekte ödeyeceğiniz faturaları, araba, ev kredileri, ihtiyaç krediler, kredi kartı borçları gibi yükümlülüklerinizdir.
1.1- Mevcut Net Değerinizi Hesaplayın
Mevcut net değerinizi hesaplayın, Bunu da Varlıklarınızdan yükümlülüklerinizi ödemek zorunda olduğunuz borçlarınız çıkarın. bunu çıkardıktan sonra kalan sayı sizin bugünkü net değerinizdir. Bu değer sizin kişisel mali plan için başlangıç yerinizdir.
- Eğer sayıya eksiye düşerse, sizin borçlarınız gelirlerinizden daha fazladır.
1.2- Mali Kayıtlarınızı Düzenleyin
Gelirlerinizin dekontlarını, vergi idaelerinizi, banka hesap ekstrenizi, sigorta poliçenizi, sözleşmelerinizi, makbuzlarınızı, tapularınızı, faturalarınızı, yatırım planlarınızı, emeklilik hesap ekstrenizi, hisse senetlerinizi, tahvilllerinizi gösteren evrakları bir dosyanın içerisine alarak düzenleyin.
1.3- Gelir ve Gidelerinizi Nakit Akış Tablosunda İzleyin
Gelir ve giderlerinizi aylık olarak izleyin, gelirinizin ne kadarını giderlere gidiyor, kalanı ile ne yapıyorsunuz, bilançoda aktif sütunu ile ne kadar aktarıyorsunuz bunları aylık olarak nakit akış tablonuzda izleyin.
2. Kişisel Finans Hedeflerinizi Belirleyin
2.1 Kısa ve Uzun Vadeli Hedeflerinizi Belirleyin
Kişisel Finans planlama hedefler etrafında döner, Gelecekte, kısa ve uzun vadede hedefler belirleyin kendinize, Hedeflerini çok kapsamlı olmalı gerçeğe yakın olmalı, Çünkü oluşturduğunuz hedefleri gerçekletirmeniz lazım.
Kısa vadeli hedeflere örnek vermek gerekirse, kişisel giderlerinizi kısma, örneğin yemeği hep dışarıda yiyorsunuz ve aylık 300 TL harcıyorsunuz bu harcamayı kısa vadede 100 TL kısmayı hedefleyin, Uzun vadedeki yatırım olarak bir gayrimenkul alma olarak düşünün.
2.2 Hedeflerinizi iyi ayarlayın
Hedeflerinizi ölçülebilir, özgül ve gerçekçi olması lazım. Bununla birlikte zaman bazlı olması gerektiğini unutmayın ve buna göre hedeflerinizi belirleyin, akis halde sadece hayal kurmuş olursunuz.
2.3 Mali Değerleri Düşünün
Mali değerlerini hakkında düşünün, parayı nasıl kazanacağın hakkında beyin fırtınası yapın. Bu para sizin için neden önemli? Bu sorulara cevap vererek finansal hedefleriniz formüle dökmenize yardımcı olacaktır.
2.4 Kişisel ve Aile mali Planı Yapın
Eğer sizin bir ortak ve aileniz varsa kişisel mali planınızın yanında Aile mali planı da yapmanız gerekmektedir.
2.5 Az “Mali” görünse de hedeflerinizden düşürmeyin
Başlangıçta finansal olarak görünmeyen varlıklarınızı değerlerinizi hedeflerinizde yer alsın. Örneği eğitim mali olarak düşünülmeyebilir, ama gelecekte mali değerler için önemli bir araç olacaktır. Aynı şekilde seminerler, kurslar bunları da hedeflerinizin arasına koyun.
Mali plan yaparken geleceğinizi iyi planlamalısınız, Emekliliğinizde nasıl bir yaşam standartı istiyorsunuz. Bu standartlarınıza ulaşmak için hedefleriniz nelerdir diye kendinize sorun.
3. Eyleme Geçin
3.1 Hedeflerinize ulaşmak için size sunulan seçenekleri inceleyin
Genel olarak seçenekleri iki kategoriye ayrılır, Yeni yollarla mevcut kaynakları kullanarak ya da gelir getirici işler yapmak, Her hedefinizi iyice düşünün bu hedeflerinizi gerçekleştirmek için amaçlar belirleyin.
Hedefleriniz için amaçlarınızı belirlerken finansal ihtiyaçlarınızı giderlerinizden tasarruf yaparak elde edebilirsiniz, yaptığınız tasarrufları aktif sütununuza aktarınız.
4. Alternatifleri Değerlendirin
Mali planlarınızı gerçekleştirmek için sadece bir stratejiniz olmasın aynı zamanda alternatif stratejileriniz de olsun. Yani bir B planınız olsun ki hedefleriniz hiç bir zaman aksamaya uğramasın.
Yaptığınız bütün seçimlerde fırsatların olduğunu unutmayın, Gözlerinizi dört açmanız ve gelen her fırsatı değerlendirerek paraya çevirebilirsiniz. Hedeflerinize ulaşmak için, Zaman, Planlama, Fedakarlık yapamanız lazım. Ve planınıza her zaman daim olmanız gerekmektedir. Hiç bir zaman vazgeçmemelisiniz.
Düşün ve Zengin ol kitabın bir altın sözü sizinle paylaşaayım, “VAZGEÇENLER ASLA KAZANMAZ, KAZANANLAR ASLA VAZGEÇMEZ” bu sözü yazıp hergün göreceğiniz bir yere asın.
Verilerinizi değerlendirmek için her zaman araştırma içerisinde olun, örneğin vergi iadesi için neler yapılmalı, ve bir çok veriyi araştırabilirsiniz. Elimizin altında internet ile istediğiniz bilgileri bir kaç siteyi gezerek rahatlıkla bulabilirsiniz.
5. Mali Planı Oluşturun ve Mali Eylemi Uygulayın
Öncelikle, Stratejik hedefinizi oluşturdunuz, Stratejik hedeflerinize ulaşmak için hedefler belirlediniz ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için de amaçlar belirlediniz. Bu stratejik planınızı alternatifleri ile birlikte listesini oluşturun,.
- İlk olarak bugün net değerinize bakın, sizin yükümlülükleriniz, borçlarınızı ele alın ve net değerinizi nasıl yükselteceğinizi düşünmeye başlayın.
Kişisel mali planlarınız için hedeflerinizi içeren bir bütçe geliştirin, Zaten net değerinizi, gelirlerinizi, giderlerinizi, yükümlülüklerinizi ve aktif pasif varlıklarınızı biliyorsunuz. bunlar için gerçekçi bir bütçe geliştirin daha sonra yaptığınız hedefler çerçevesinde gelecek için bütçeyi düşünün, örneğin aylık 100 liraya kahve içiyorsanız, kahve yerine çaya yönelerek tasarruf yapabilirsiniz.
Profesyonel Bir Mali Danışman bulun, Planlarınızı stratejik planınızı yaptıktan sonra bunların ne kadar gerçekçi olduğunu öğrenmek için profesyonel mali danışman bulun ve mali planlamanızı onunla da yapınız. Bu şekilde en gerçekçi mali plana kavuşmuş olursunuz.
6- İnceleyin ve Mali Finans Planınızı Revize Edin
Kişisel Mali plan bir süreçtir, Hayatınızı değiştirecek bir süreçtir. Hayat, ve ülkeler sürekli değişmekte ve sizde hedeflerinize ulaşmak için amaçlarınızı değiştirebilirsiniz. Düzenli olarak hedeflerinizi ve amaçlarınızı gözden geçirin.
Mali planınızı eşinizle tartışın, bir çift olarak hedeflerinizi beraber gerçekletirmeye başlayın. Çünkü bu mali plan hayatınızı, yaşam standartlarınızı tamamen değiştirecektir.
Gelecekte nerede olmak istediğinizle ilgili Kişisel Mali Planınızı hazırlamak görüldüğü gibi uzun ve sıkıcı bir iştir. Bu planı uygulamaya koyarken bile bazen sıkılacak bazende bunalacaksınız. Ancak kararlı olmanız gerektiğinizi ifade edelim ve ASLA VAZGEÇMEYİN.
Leave a Reply