Yanlış hesaba para göndermek oldukça sık rastlanan bir durum olmasa da herkesin başına gelebilecek olaydır. Fakat, havale veya EFT işlemlerinde doğru bilgi girilmemesi sonucu oluşan bu gibi durumlar karşısında sizi zorlu bir süreç bekliyor olacaktır. Peki yanlış para transferi karşısında ne yapmak gerekir?
Yanlış Hesaba Para Göndermek, yapılacak yanlışlıklardan dolayı karşılaşılacak bir durumdur. Öncelikle para transferlerin de nelere dikkat etmelisiniz bunları sizinle paylaşalım.
- IBAN : 24 haneli olan ve içerisinde karşı tarafın hesap numarası, şube kodu ve banka adını taşıyan IBAN numarasına dikkat etmeniz, doğru bir şekilde paranın istediğiniz kişiye ulaşmasını sağlayacaktır. Eğer IBAN numarası ile işlem gerçekleştiriyor iseniz iki kez kontrol etmenizde ve sonra ki ekranda tekrar gözden geçirmeniz de yarar var.
- Hesap No: Elinizde para göndereceğinizi kişi veya kuruma ait IBAN numarası yok ise, hesap numarası ile işlem yapacaksınız demektir. Bu noktada yine rakamlara dikkat etmelisiniz.
- Şube Kodu: Havale veya EFT yaparken, hesap numarası yanı sıra banka şube kodunun da doğru yazılması son derece önemli.
Bu gibi teknik bilgilerin doğru yazılmasının önemi büyük. Ayrıca bazı bankalar cep telefonu numarasına ve T.C. kimlik numarasına da bakmaktadır. Bu bilgileri de mutlaka doğru girmelisiniz. Aksi taktirde paranız bloke olacak ve geri dönecektir veya yanlış bir hesaba gidecektir. Şu önemli detayı da belirtelim, para transferi işlemlerinde siz de para bekleyen kişi konumunda iseniz, karşı tarafa mutlaka bu bilgileri doğru bir şekilde vermeniz gerektiğini unutmayın. Özellikle günümüzde daha çok IBAN numarası tercih edilmeye başlanmıştır. 24 haneli olduğu için çoğu kişi rakamları atlayabilmektedir. Bu nedenle her verdiğiniz bilgiyi tekrar kontrol ederek vermeniz doğru ve zamanında para akışını sağlayacaktır.
Yanlış Hesaba Havale Yapmak
Belli bir süre sonra yanlış hesaba havale yaptığınızı anlarsanız hemen bankanızın müşteri hizmetleri numarasını aramalı ve durumu anlatmalısınız. Ardından müşteri temsilcisi para transferinin iptalini sağlayacaktır. Veya kullandığınız bankanın internet şubesinden de bu işlemi yapabilirsiniz. Tabi üzerinden çok zaman geçmemişse, internet şubesinden para transfer emirlerim sekmesinden iptal talebinde bulunabilirsiniz.
Yanlış Hesaba Yapılan EFT İptali
Böyle bir durumda da yine önemli olan telefon bankacılığını kullanarak müşteri temsilcisine ulaşmak ve iptal talebinde bulunmak. EFT, bankalar arasında oluşan bir işlem olduğu için işlemler biraz daha uzayacaktır. Müşteri temsilcisi diğer banka temsilcisi ile görüşecek ve iptal talebini oluşturacaktır tabi bu sırada şüpheli bir işlem olduğu gerekçesi ile işlemde ki para bloke olacaktır. Bazı bankalar bu işlemleri sizin yapmanızı isteyebilir ve dilekçe yazarak, para transferi yaptığınız karşı bankaya ulaştırmanız istenebilir. Yapılan iade talebi sonrası, karşı banka işlemi inceler ve para iadesini gerçekleştirir. Fakat eğer hesap sahibi gönderdiğiniz parayı çekmiş ise veya karşı hesabın bankaya olan borcuna karşı anında kesilmiş ise durum farklılaşır. Bu durumda karşı taraf parayı vermeye yanaşmıyor ise sebepsiz zenginleşme davası açmanız gerekmekte. Mahkeme sonucu para iadeniz olumlu görülürse vergi dairesi bankaya paranın iade edilmesi gerektiğini bildirir ve paranız hesabınıza aktarılır. Yani Yanlış Hesaba Para Göndermek anlattığımız gibi özellikle EFT işlemlerinde geri iade noktasında zorlu bir işlem gerektirir. O nedenle her para transferinde bilgilerin kontrol edilerek girilmesi çok önemlidir.
Leave a Reply