Sigorta Priminin Eksik Yatırılması

Son dönemde özellikle artan şikayetler ile birlikte işverenler tarafından sigorta priminin eksik yatırılması sorunu tekrar gündeme gelmiş durumda. Sigortalı bir işte çalışan ve maaşı asgari ücretin üstünde olan kişiler, sgk prim sorgulama ekranından baktığında sigortasının asgari ücretten yatırıldığını görmekte. Daha az vergi ödemek adına işverenler tarafından uygulanan bu yöntem ile sigortalı çalışanın emeklilik hakkı kazanması sonucu alacağı maaşı direk etkilemektedir. Ayrıca, bankalara giderek konut kredisi kullanmak isteyen sigortalı işçiler, asgari ücretli çalışan gibi göründüğü için bankalardan yüksek miktarlı kredi kullanımları için red cevabı almaktadırlar.

Sigorta Primi Asgari Ücretten Yatırılıyor ise Şikayet Edin

İşvereniniz maaşınızı olduğundan daha düşük miktarda SGK’ya bildiriyor ise şikayet etme hakkınız bulunmaktadır. Şikayetlerinizi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müdürlüklerine şahsen yapabileceğiniz gibi bakanlığa ait resmi web sitesinde bulunan şikayet panelinden de ayrıntıları ile birlikte formu doldurarak şikayet bildirimi oluşturabilirsiniz. Ayrıca 170 telefon numarasından da şikayetlerinizi ulaştırmanız mümkün.

İşçinin Sigorta Priminin Eksik Yatırılmasının Cezası

İşveren, sigortalı çalışan işçin maaşının bir kısmını elden vererek devlete asgari ücret gibi göstermesi ve bunun ispati sonucu ağır para cezasına maruz kalmaktadır. Ağır para cezası uygulaması şu şekilde olmaktadır; 30 gün çalışan bir işçi için bu süre eksik gösteriliyor veya bir kısmı elden verilen maaş devleti yanıltıcı şekilde bankadan asgari ücret gibi gösteriliyor ise işverene brüt asgari ücretin 2 katı para cezası verilir ve aylık ek prim belgesi istenir. Ayrıca hesaplama yapılarak işçinin o ana dek alacağı eksik gün ve kazançlar tespit edilerek faizleri ve gecikme cezası ile işverenden tahsil edilir.

Maliye Bakanlığının getirmiş olduğu maaşların bankadan yatması ile ilgili zorunluluğa rağmen, işçinin maaşının eksik gösterilmesi sonucu idari para cezasının yanı sıra işçi içinde tazminat hakkı doğmaktadır. Maaşın bir kısmının elden verilmesinin ispatlanması sonucu işçi eğer isterse işvereninden doğan hakları için tazminat talebinde bulunabilir.

1 Comment Posted

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*