Sahte Para Nasıl Anlaşılır

Sahte Para Nasıl Anlaşılır

 

Günümüzde sahte para ile dolandırıcılık suçları artış gösteriyor olsa da vatandaşların sahte para yüzünden mağdur olmamaları adına paranın sahte mi yoksa gerçek mi anlamanın birden fazla yolu vardır. Sahte Para Nasıl Anlaşılır diye düşünüyorsanız paranın taşıdığı özellikleri biliyorsanız siz de rahat bir şekilde sahte veya gerçek para ayrımı yapabilirsiniz. Gerçek parada bulunan ilk özelliklerden bir tanesi kabartma baskıdır. Paranın ön tarafında dokunduğunuzda rahatlıkla hissedebilirsiniz. Bir diğer husus ise renk değiştiren şeritlerdir. Paraya farklı şekillerde bakarsanız şeridin altın sarısına dönüştüğünü görebilirsiniz. Eğer başka yollardan paranın gerçek olduğunu anlamak istiyorsanız, parayı ışığa doğru çevirdiğinizde sol tarafta Atatürk portresini görebilirsiniz.

 

Birkaç teknik üzerinde durduktan sonra Sahte Para Nasıl Anlaşılır hakkında tüyolar vermeye devam edelim. Paraya yatay şekilde baktığınızda Atatürk portresinin sağ alt tarafında yedigen bir şeklin içerisinde kupürdeğeri görülür. Bu yolla da paranızı kontrol edebilirsiniz. Diğer yöntemlerden biri ise, parayı ışığa doğru tuttuğunuzda sol üst kenarda bulunan şekiller ile arka tarafta bulunan şekiller birleşerek kupür değerini oluşturur. Bunlar haricinde başka yollarda bilmek istiyorsanız, paranın ön yüzeyinde ay yıldız olan kısmın içerisinde mikro yazılar vardır. Bu mikro yazılar paranın değeri ve TL harflerini kullanarak oluşturur. Bunu çıplak gözle görmek son derece zor hatta imkânsıza yakındır. Fakat büyüteç kullanarak paranın üzerindeki mikro yazıları okuyabilirsiniz.

 

Sahte para, bu işi meslek edinmiş olan sahtekar kişilerin kopyalama işlemiyle basmış olduğu, değeri olmayan paralardır. Bu işi yapan kişilerin temel amacı dolandırıcılıktır. Peki sahte para nasıl anlaşılır ve alınması gereken önlemler nelerdir?

 

  1. Gerçek paraların basıldığı kağıtlar özel yapımdır ve belli standartlarda bir kalınlığı/ inceliği bulunmaktadır. Bu konuda ilgimizi çekecek ilk durum para kağıdının yapısıdır.
  2. Yine gerçek paraların üzerlerinde bulunan filigranlar, resimler, çizgiler ve karakterler standartlar dahilindedir. Kuşkulu paralarda bu standartlar göz önünde bulundurulmalıdır.
  3. Nerdeyse tüm para biriminde gizli bir karakter resmi bulunmaktadır. Bu gizli karakterleri görebilmek için, parayı yukarıya kaldırıp göz atmak ya da mor ışığa tutmak yeterli bir işlem olacaktır.
  4. Müşterilerden alınan paraların ilk sayımı mutlaka elle yapılmalı ve bu sayım sırasında paralar seri bir şekilde kontrol edilmelidir.
  5. Yabancı müşterilere para bozarken azami dikkat göstermeli ve para değiştirme taleplerine şüphe ile yaklaşılmalıdır.

 

Elle ve gözle kontrol etmenin dışında, bu iş için üretilmiş olan araç ve gereçlerde bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

 

  1. Cep tipi sahte para ayırıcıları, sahte banknotları mavi-mor renkte, filigranlarını ise siyah renkte gösterirler.
  2. Para sayma makineleri, en donanımlı araçlardandır. İçinde bulunan parçalar yardımıyla sahte parayı hemen ayırt etmektedir.
  3. İkinci grup araçlarda, siyah mürekkepli para kısımlarında bir gezdirilme işlemi yapılır. Bu işlemle birlikte sahte paralarda herhangi bir değişiklik olmazken, gerçek paralarda gösterge ışıkları yanmaktadır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*