Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Ölen Kişinin Kredi Kartının Kapatılması

Ölen Kişinin Kredi Kartının Kapatılması

Ölen kişiye ait kredi kartlarının kapatılması herkes tarafından bilinmeyen fakat önemli bir konudur. Hayatın akışı içerisinde yer alan ölüm herkese aniden gelebilir bu nedenle ölen bir yakınınızın kredi kartını kapatma işlemini gerçekleştirmek zorunda kalabilirsiniz. Hayatın ne getireceğini bilemezsiniz fakat gelişen kötü sonuçlar karşısında mecbur kalacağınız işlemler sonrası bilgi sahibi olabilirsiniz. Ölen Kişinin Kredi Kartının Kapatılması da bu bilgilerdendir. İhtiyacınızın olmamasını dilemekle beraber böyle bir şey başa geldiğinde ne yapmalısınız aktarmak istedik.

Bankalar artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Görünen o ki, gerek ev almak için olsun gerekse bireysel ihtiyaçları giderme konusunda olsun ilk başvurduğumuz yer bankalar. Her 18 yaşını aşmış çoğu kişinin bankalardan kredi kartı alma talebinde bulunduğu ve çoğu 25 yaşını aşmış olanların da kredi talebinde bulunduğu aşikar. Fakat kredi kartı ve kredilerin ödenmesi noktasında devam eden süreçte hayat sona ererse ne olacak? Ölen kişinin borcu kime kalır ? Şunu baştan belirtelim, vefat eden kişinin tüm borçları öncelikle birinci derece yakınlarına kalır. Bu miras olayına benzetilebilir, servet gibi borçlarda yakınların sorumluluğundadır. Bu nedenle vefat etmiş birinin kredi kartı borçları ve bankalara olan kredi borçları birinci dereceden yakınlarına kalmaktadır. Kredi kartı ve kredilerden önce, avans hesap kullanılmış ise öncelikli olarak bu hesabın kapatılması gerekmektedir.

Veraset İlamı ve Ölüm Belgesi

Eğer ölen kişinin birinci dereceden yakını iseniz ve bankalar ile ilgili işlemler ile siz ilgilenecekseniz öncelikle noterden veya Sulh Hukuk Mahkemelerinden belli bir ücret karşılığı veraset ilamı edinmeniz gerekmektedir. Bankalar ile ilgili borç ve alacak durumlarında, veraset ilamı ve ölüm belgesi hazır bulundurulmalıdır. Bankalar, talep edecekleri borçlarda veraset ilamı istemeyebilirler fakat hesaptan çekilecek para veya hesap kapatma durumlarında bu iki belgenin bulundurulması şarttır.

Bahsedilen belgeleri edindikten sonra bankaya giderek hangi işlemin yapılması gerektiğine dair dilekçe ile birlikte başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer avans hesap yani kredili mevduat hesabı kapattıracaksanız ilgili banka şubesine müracaat etmelisiniz. Harici durumlarda yani borç devri yada diğer işlemlerde bankanın herhangi bir şubesinden de işlemleri yapabilirsiniz. Ölen Kişinin Kredi Kartının Kapatılması veya kredisi var ise kredisinin kapatılması işlemi için bankaya başvurduğunuzda eğer bir borç söz konusu değil ise, hesaplar hemen kapatılacaktır. Fakat herhangi bir borç bulunuyor ise ödemekle yükümlüsünüzdür. Bu durumda banka ile görüşerek borçların yapılandırılması ve taksitlendirilmesini talep edebilirsiniz.

Bazı sorularda ölen kişinin kredi kartı borcu için “borcu reddi miras yapabilir miyim” şeklinde yaklaşım söz konusu. Evet, varis olarak yüklü bir borç miktarı kalmış ve ödeme imkanınız yok ise reddi miras hakkınız var fakat bu durumda borç birinci dereceden diğer akrabalara, yani varsa kardeş,eş yada bir başkasına devir olacaktır. Bu sebepten dolayı alacağınız kararları aile içinde istişare ederek almalısınız. Ölen Kişinin Kredi Kartının Kapatılması işlemi kolay ama eylemi zor durumlardan birisidir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*