Günümüzde bir işletmede ya da kurumda çalışan bireyler, maaşlarını bankalar aracılığı ile tahsil etmektedir. Yani çalışılan kurum ve işletmeler, çalışanların ödemelerini bankaların açmış olduğu maaş hesaplarına yaparlar. Maaş hesaplarına bir nevi, bireysel banka hesabı diyebiliriz. Fakat bazı durumlarda, örnek olarak kredi kartının geç ödenmesi ya da kredi borcunun ödenmemesi gibi, bankalar maaş hesaplarına bloke koyarlar. Ayrıca başka devlet kurumu ya da vergi borcu olan bireylerin de maaş hesaplarına bloke koyulabilir.
Ne kadar borcunuz var ise eğer, sadece o kadar paraya el koyulur. Yani mesela 1500 TL borcunuz var ve hesabınızda 3000 TL para var diyelim. Bu gibi durumda sadece 1500 TL tutarında paranız bloke olur. Eğer tamamına el koyulursa, lütfen bankanızı arayıp durumu anlatınız.
Bloke kaldırma işlemleri
İlk olarak blokeyi kaldırmak için söyleyebileceğimiz çözüm yolu, alacaklı kişi ile görüşme yapmaktır. Alacaklı ile görüşme yaparak, blokeyi kaldırabilirsiniz. Kişiyle taksit anlaşması ve yapılandırma anlaşması yaparak, borcu ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer borcunuz bir devlet kurumuna ise, çalıştığınız işletme sahibinnden yardım alabilirsiniz. İşletme sahibi kuruma yazı gönderir ve maaş blokenin kaldırılmasını ister. Yani her ay maaştan 1/10 oranında kesinti yapılacağını ve borcu olan kişinin adına bu borcu ödeyeceğine dair ıslak imzalı yazı verir. Her ay 1/10 oranında para kesilir ve işletme sahibi tarafından alacaklıya ödenir. Böylece maaş hesabındaki bloke de kalkmış olur.
Hesaplara Nasıl Bloke Koyulur?
Bireyin banka hesabına bloke koyulması için, öncelikle bir ödenmemiş borcunun olması gerekiyor. Alacaklı bir kurum ise, borcunun olduğunu bir tahakkuk fişiyle bildirir. Bu fişin geldiğini gören bankalar, bireyin eğer hesabı varsa bloke koyar. Fakat bireyin bankasında bir hesabı olmadığını görürse, hesap olmadığını detaylı olarak kuruma aktarır. Bloke işlemi de, yalnızca paranın tutarı kadardır ve paranın üstünde bir bloke işlemi yapılamaz.
Başka Hesap Açarak Blokeden Kaçılabilir Mi?
Banka gerekli yazıları gördükten sonra bireyin hesabına bloke işlemini yapar. Fakat bireyin bir hesabı olmadığını görürse, bunu yazılı şekilde beyan etmektedir. Birey başka bankaya giderek de hesap açabilir ve bu hesabında hiçbir şekilde bloke olmaz. Doğal olarak bloke kalkmış olur yalnız alacaklı bir yazı daha gönderirse, yeni açılan hesap da bloke olabilir.
Banka Bloke Sorgulama
Banka hesabınıza koyulan blokeleri sorgulamak için, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine giriş giriş yapmanız gerekmektedir. Sitenin anasayfasında, sorgulama ekranı detaylı şekilde ekranda yer alır ve bu ekrana istenilen bilgileri eksiksiz olarak girmeniz gerekmektedir Tüm blokeler ve nedenleri, listeler halinde sizlere sunulur. Bu ekranda blokelerinizi sorgulayabileceğiniz gibi, aynı zamanda aktif olarak hangi banka hesaplarında sorun ve sıkıntı var onu da görebilirsiniz. Fakat eğer blokeniz varsa, borcunuzu mutlaka peşin olarak ödeminizi ve kapatmanızı öneririz.
Bir bankanın kredi karı borcundan dolayı, başka bir bankanın merkezi maaş hesabıma bloke koymuş. Banka personeline durumu anlattım, oda yapabileceğimiz bir şey yok dedi. Blokeyi kaldırmak için ne yapmam gerekiyor?
Acele cevap bekliyorum