Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
Kosgeb İş Planı Nasıl Hazırlanır?
Kosgeb iş planı
Kosgeb iş planı

Kosgeb İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Kosgeb kredisi almanız için yapmanız gereken ön hazırlıklara kosgeb iş planı denir. Öncelikli olarak krediyi hangi amaçla kullanacağınız hakkında detaylı bir plan oluşturmak kredi veya hibe alma şansınızı arttıracaktır. Kosgeb iş planı hazırlama işlemi 2 bölümden oluşmaktadır. 1.bölüm tecrübeleriniz ve işin faaliyet konusunu oluştururken 2.bölüm ise işin amacı, kapsamı ve hedeflerini kapsamalıdır.

Kosgeb İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Kosgeb İş Planı Hazırlama 1.BÖLÜM

1.a Girişimci

Bu bölümde kendimizden yani özgeçmişimizden ve iş fikrimiz ile alaklı bilgilerden bahsedeceğiz. Burada belirteceğimiz bilgiler “1.b İşletme Faaliyet Konusu” ve “2.c İş Fikri ve Neden Seçildi”  maddelerine hazırlık olacak şekilde kısa değerlendirmelerden oluşmalı.

Şurada doğdum, şu tarihte doğdum, hobilerim şunlar, gittiğim okul ve okulda ki başarılarım gibi alakasız bilgilerden ziyade girişimciliğiniz ile ilgili detaylara ağırlık vermelisiniz. Öyle ki iş planınızı okuyan kişi sizi görmeden hakkınızda ve  girişimci yönününüz hakkında kafasında düzgün bir profil oluştursun. Ve unutmadan, iş planı hazırlarken ne kdar özen gösterirseniz o kadar olumlu sonuçlar ortaya çıkar.

1.b İşletme Faaliyet Konusu

Bu bölümde iş fikrimizi oluşturan esas faaliyet alanı nedir, onları ifade etmeliyiz. Tabii ki bir çok firma kendi alanı dışında ki sektörlerde de faaliyet göstermekte fakat her firmanın bir ana faaliyet konusu muhakkak vardır ve sizin de ana faaliyet konunuz ne ise burada özellikle vurgulamalı ve bu konusa iş planı oluşturmalı, nakit akışında ki finansal konularda ana etkenler oluşturmalıdır.

1.c İş Kurma

Bu alan oldukça sade ve anlaşılır dille yazılmalıdır. Bu bölümde, iş fikrinizi nasıl hayata geçireceksiniz onlardan bahsetmelisiniz. İş fikrinize uygun konumda seçtiğiniz iş yeri, kiralama süreci, dekorasyonu, muhasebesi, hangi odaya kayıt olunacağı, işyeri açma ruhsatı , ne zaman açılacağı, KOSGEB’e müraacat süreci, işe başlama kısmını maddeler halinde yazabiliriz.

Kosgeb İş Planı Hazırlama 2.BÖLÜM

2.a Girişimci ve Ortaklarının Kişisel Verileri

Bu bölümde kişisel bilgilerimizi yazıyoruz. Eğer ortaklarımız varsa onlar için de bu kısmı doldurarak ilerliyoruz. Yine burada da gereksiz detaylardan kaçınmalıyız. Katıldığımız kurs ve seminerleri, staj ve eğitim bilgilerimizi tarihsel olarak yeniden eskiye doğru sıralıyoruz Bildiğimiz yabancı dilleri ve seviyelerini giriyoruz ( Lise mezunu isek İngilizce temel yazabiliriz )

2.b Girişimci ve Ortakların İlişkin Bilgiler Tablosu

Burada en önemli faktör “mesleki yeterlilik belgesi” noktasıdır. Eğer bir üretim işi ise mesleki belge, kurstan öğrenilen bir iş ise kurs bitirme belgesi, okuldan edindiğiniz iş ise diploma, pratikten öğrendiğiniz iş ise referans gibi belgeler bu bölüme eklenmeli. Ve burada aldığımız girişimcilik eğitimi bilgilerini tarihi ve yerini de belirterek yazıyoruz.

2.c İş Fikri ve Neden Seçildi

1.a bölümünde de bu kısma ait kısa bilgiler yazmıştık bu bölümün de o maddede yazdığımız kısa bilgilerle uyuşacak bilgiler girmeliyiz. Yine işletmenin ana faaliyet konusuna çok az değinerek burada sunduğumuz iş fikrini neden seçtik, detaylı ve anlaşılır biçimde yazıyoruz. Örneğin, iş fikrimiz süs eşyaları üreten küçük bir atolye olsun. İnsnların ruhuna ve göz zevkine hitap etmek için bu iş fikrini seçtim demek ve detaylandırmak güzel olur.

2.d İşletmenin Hukuki Statüsü

Girişimciler genelde şahıs şirketi veya limited şirketi tarı işletmeler açıyor. Şahıs şirketi açmak kolay ve daha az maliyetlidir, bu yüzden şahıs şirketi açtım diye bu bölüme yazılabilir. Limited şirket daha maliyetli ve zor olmasının yanı sıra bankalar ve yatırımcılar açısından daha avantajlı olacağı için, bu kısımlara değinilerek seçtim denilebilir.

2.e İşletme Misyonu ve Vizyonu

İşletme misyonu, işletme değerlerini, işletmenin duruşunu belirler. Vizyon ise, işletmenin misyonu doğrultusunda oluşturulmuş ve ortaya konmuş hedeftir.

2.f Kısa Vadeli Hedefler

Kısa vadeli hedefler 6 aylık hedefleri kapsar. Bu nedenle işletme kurarken kısa vadede bir hedefimiz olmalı ve bu 6 ayı karşılayacak sermayemiz olmalıdır. İlk 6 ayı çok iyi analiz etmeli hedeflerimizi belirlemeli ve bu doğrultuda hamleler yapmalıyız.

2.g Orta-Uzun Vadeli Hedefler

Orta vade 6 ay sonrası 5.yıla kadar olan zaman dilimizi kapsar, uzun vade ise 5 yıl sonrası yılları kapsar.Bu bölümde işletmemizi ileride nerelere taşıyabileceğimiz ,nasıl geliştirebileceğimiz hakkında detaylı bilgiler sunabiliriz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*