KOSGEB tarafından girişimci destekleri sayesinde sizin de işyeri açmanız mümkün. Bunun için uygulamanız gereken yol haritasını sizler için kaleme aldık. KOSGEB girişimcilik eğitimi ve sonrasında nasıl desteklerden yararlanılacağına dair açıklayıcı bir makale.
İlk Adım : KOSGEB Girişimcilik Eğitimi
Öncelikle, yeni girişimci olarak KOSGEB tarafından alt yapısı oluşturularak hazırlanmış ve İşkur, çeşitli belediye hizmet birimleri, üniversiteler gibi kurumlar tarafından sunulan “ girişimcilik eğitimi” sertifikası almalısınız. Bu eğitimler çeşitli zaman aralıklarında ve farklı yerlerde sunulmakta olup, KOSGEB resmi web sitesinde bulunan “duyurular” bölümünden yayınlanmaktadır. Duyurular bölümünden “uygulamalı girişimcilik eğitimi” kısmın da size en yakın yer ve tarihi gözden geçirebilirsiniz. Örneğin kendi işini kurmak isteyen girişimciler için verilen bu eğitime İstanbul İkitelli KOSGEB birimi ve İşkur işbirliği ile 31.10.2016 tarihinde başlayacak başvurulara kayıt olabilirsiniz. Son başvuru tarihi ise 10.11.2016 fakat bu yazıyı okurken başvuru tarihi geçmiş olsa bile her defasında eğitim yer ve zamanları güncellenerek duyurular bölümünden sunulmaktadır.
Başvurular yoğun olduğundan dolayı başvuru sonrası sözlü yada yazılı bir mülakattan geçersiniz. Bu mülakat sonucunda eğitime girmeye hak kazanırsanız, 72 saatlik bir eğitim sonunda sertifika alma şansınız olacaktır. Mülakat yapılmasında ki temel amaç, başvuran kişiler arasında gerçekten iş yapmaya hevesli kişileri seçmektir. Size bu süreçte ne gibi bir iş düşündüğünüz, nasıl ve nerede yapacağınız ve daha önce ki iş tecrübeleriniz sorulabilir. Mülakatta vereceğiniz cevaplar neticesinde sertifika aldıktan sonra mülakatta söylediğiniz işi yapmak zorunda değilsiniz. Ama mutlaka bir iş planınız olmalı daha sonra şartlar ve koşullar çerçevesinde iş planı değişikliğine gidebilirsiniz.
İşinizi Kurma Vakti
İş fikrinizi oluşturdunuz detaylı araştırmalar yaptınız ve analizler tamam, girişimcilik sertifikanızı da 72 saatlik eğitim sonunda aldınız, sıra geldi iş kurmaya. Bu aşamada, işyeri tutmalı, kira sözleşmesini mutlaka yapmalı, bir muhasebeci ile anlaşmalı, oda kaydı gibi resmi işlemleri tamamlamalı sonrasında matbaaya giderek faturanızı, kaşenizi hazırlatmalısınız. Bu aşamada iş kurma ile ilgili tüm resmi prosedürler halledilmeli.
Sıra Geldi KOSGEB Veri Tabanına Kayıt İşlemine
Tüm resmi işlemler tamamlandıktan sonra, kendiniz veya muhasebeciniz tarafından KOSGEB veri tabanına kayıt için başvuruda bulunmalısınız. İnternetten KOSGEB web sitesine giriyoruz ve buradan “kobi giriş” linkine tıklıyoruz. Açılan sayfadan “KOSGEBe ilk kayıt” seçeneğini seçerek, kimlik bilgilerini ve işletmemize ait bilgileri doldurarak kayıt işlemini tamamlıyoruz. Kayıt işlemi sonrası sistem tarafından bir kobi beyannamesi formu doldurulması istenecek. Kobi beyannamesini de doldurduktan sonra alacağımız sayfa çıktısını ve yanında istenen belgeleri ( işletme sicil kaydı gibi ) , firma kaşesini basarak KOSGEB İl Müdürlüğüne teslim ediyoruz.
Sunmuş olduğumuz belgeler incelendikten sonra eğer onay alırsa, mail adresimize bir kullanıcı adı ve parola geliyor. Bu giriş bilgileri ile birlikte kobi giriş sistemine giriyoruz. Sistem üzerinden başvuru yapmaya hazırız.
KOSGEB Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Mail adresimize gönderilmiş olan kullanıcı adı ve parola bilgileri ile sisteme giriş yaptıktan sonra, açılan panelde bulunan “yeni girişimci desteği” linkine tıklıyouz. Burada, başvuru formu ve iş planını ( kosgeb iş planı nasıl hazırlanır ) sisteme yüklüyoruz. Başvuru tamamlama işleminden sonra sistem bize bir takım doküman çıktısı verecek. Bu çıktıların yanı sıra, aldığımız eğitim sertifikası, cv , fatura örneği, diploma gibi belgelerin fotokopilerini de hazırlayarak her sayfaya firma kaşesi gelecek şekilde imzalı olarak KOSGEB hizmet müdürlüğüne teslim ediyoruz.
Başvurunuz kurul tarafından ön incelemeye alınır ve gerekirse düzeltmeleri sağlamanız için tekrar size gönderilir. Başvuru ön onayı için sonrasında kurul tarafından belirlenecek gün ve saatte iş planınız ile ilgili detaylar için randevu belirlenir. Daha sonrasında belirlenen randevu saatinde kurul tarafından bir ön mülakat şeklinde sohbet gerçekleşir. Olumlu bir karar sonrası size resmi yazı ile tebliğ sunulur ve “yeni girişimci desteği taahhütnamesi” alınması ile destek programınız başlatılmış olur.
KOSGEB Destekli İşyeri Açmak ve Alınacak Ödemeler
- Kuruluş giderlerine verilen destek ile, iş kurma aşamasında yapmış olduğunuz oda kayıt, noter masrafları, fatura, kaşe, yazar kasa, muhasebe masrafları gibi ücretler KOSGEB tarafından karşılanır. Üst limit 3000 TL olup tamamen hibe şeklindedir.
- İşletmenizde bulunduracağınız büro ekipmanları, klima, bilgisayar, üretim içim makine gibi donanım giderleri desteği KOSGEB tarafından sağlanır. 70.000 TL’ye kadar verilen bu desteğin 15.000 TL’si hibe kalanı kredidir.
- İşletme giderlerinden olan kira, fatura, çalışan ücreti gibi konularda da aylık 1000 toplamda 12000 TL hibe desteği sunulmaktadır.
Destek programı sonrası makine ve işyeri büro ekipmanları için başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için tüm masrafların faturalandırılması şart. 1-4 hafta içerisinde ödemeleriniz belirtmiş olduğunuz banka hesabına yatacaktır. Aylık işletme giderleriniz için de her başvuru için önce ki aya ait masrafları talep edebilir veya toplu talepte bulunabilirsiniz.
Unutmayın !
- Hiçbir sermayeniz olmadan KOSGEB girişimcilik desteği ile bir işyeri açamazsınız.
- Alabileceğiniz desteklerde, öncelikle ödemelerin tarafınızdan yapılıp sonrasında faturaları ibraz edilmek koşulu ile KOSGEB tarafından ödeme alabilirsiniz.
- Destek imkanından yararlanabilmeniz için öncelikle KOBİ olmanız gerektiğini unutmayınız.
- Bir işyeri açmak fikrinden ziyade zaten açacağım bir işyeri var bu konuda nasıl destek sağlarım diye düşünmelisiniz.
Leave a Reply