Kosgeb destek programlarını açıklamaya devam ediyor. İlk olarak 100 Bin Liraya kadar faizsiz kredi ile özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere tüm KOBİ’lere destek programları sunulmakta. Geri ödemeleri ertelemeli olmak üzere faizsiz kredilerin 36 aya kadar vade planlaması yapılabilmekte. Ayrıca terör olaylarından, doğal afetlerden vb. durumlardan etkilenen tüm KOBİ’lere ayrıca destek paketleri KOSGEB tarafından sunuluyor. Kullanıcılardan gelen yoğun istek üzerine bizde KOSGEB danışmanı tarafından sorularınıza verilen cevapları sizlerle paylaşıyoruz. İşte; KOSGEB Destekleri 2017 Detaylı Soru Cevap Bölüm 1 makalemiz.
Makine teçhizat desteği nasıl alabilirim?
KOSGEB, bu anlamda 300 Bin Liraya kadar faizlerini karşıladığı ve 1,5 milyon liraya kadar kredi desteği sunmaktadır. Ayrıca kredi ertelemeli olarak başlamaktadır. 12 ay bir ödeme gerçekleştirilmez akabinde 3 yıl içerisinde toplamda 3’er aylık taksitler şeklinde ödemeler gerçekleşir. Ayrıca makine alımları yerli ve yeni makine alımlarında geçerlidir. Örneğin bir tekstil atolyesi olan destekten yararlanabilir. KOSGEB her yıl bu anlamda kredi paketi açıklamaktadır. KOSGEB Destekleri 2017 yılı içerisinde de uygulama açıklanması bekleniyor. Bir çok KOBİ makineleri eskidiği için ürünlerinde kalite standardını yakalayamaz duruma geldi. Yada kapasite artışına gidildiği anda makineleşme anlamında bir atılım gerçekleştirilme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda devlet 2023 vizyonu doğrultusunda ihracat oranlarını yükseltmek amacı ile KOBİ’lere her anlamda destek olmaya çalışmaktadır.
Yeni iş kurmak istiyorum, KOSGEB desteği alabilir miyim?
İşletme kurmak isteyen girişimciler için, projelerini teminat olarak gösterebilecekleri ve kredi kullanabilecekleri alternatif fon kaynakları bulunmakta. Fakat öncelikli olarak KOSGEB eğitimlerine katılım şart. Buradan bir sertifika alınmalı akabinde bir proje hazırlanması sonrasında 150 Bin Liraya kadar olan desteklerden aktif olarak yararlanılması için başvuruda bulunulması gerekiyor. Bununla birlikte, KOSGEB’e sunulacak olan projeyi teminat olarak kabul eden fon kaynakları da bulunmaktadır. Bu fon kaynakları ile alternatif finans kaynaklarından yararlanılabilir.
Moda evi açmak istiyorum, KOSGEB desteklerinden faydalanabilir miyim?
Yeni bir işletme kurulacağı için KOSGEB’den ofisin giderleri için ( kira,ekipman vb. ), makine desteği için ve personel maaşları için destek alınabilir.
İnşaat sektörüne KOSGEB desteği var mı?
KOSGEB Destekleri 2017 kapsamında ham madde alımına herhangi bir destek bulunmamakta. Fakat, sektörsel açıdan analizi gerçekleştirilen işletmenin yararlanabileceği düşük faizli kredilerden faydalanılabilir.
Lojistik sektörüne gireceğim, tır alımına KOSGEB tarafından bir destek var mı?
Tır alımına maalesef destek bulunmamakta. Ve hiçbir araç alımına KOSGEB tarafından bir destek söz konusu değildir. Sadece ticari işlemlerde ÖTV muafiyeti bulunmaktadır.
Kredi Notu KOSGEB’den alınacak kredi talebini etkiler mi?
Şayet ; KOSGEB’in bankalar ile iş birliği içerisinde olduğu bir kredi programına müracaat söz konusu ise evet, kredi notu bu anlamda etkilemektedir. Fakat bankalardan bağımsız şekilde KOSGEB’in kendi içerisinde oluşturduğu bir program ise kredi notunun bir etkisi olmayacaktır.
Otomobil yedek parça yeri açmak için KOSGEB destekleri nelerdir?
Başlangıç olarak 150 Bin Liralık destekten yararlanılabilir. Bunun 50 Bin Lirası geri ödemesiz olup hibedir. Kalan 100 Bin Lira faizsiz kredidir. 30 ay boyunca herhangi bir ödeme de söz konusu değildir.
Hayvancılık sektörü için nasıl bir hibe oluyor?
Hayvancılık sektörüne KOSGEB tarafından verilen destekler KOBİ’lere verilen desteklerden daha yoğundur. Amaç; geleceğin sektörü olan gıda, tarım ve hayvancılık sektörü olduğu için, Avrupa birliğinin ayrıca ulusal bazda ki birimlerin sağlamış olduğu programlarda mevcut. Tabi ki burada önemli olan hangi alanda, hangi şehirde, hangi bölgede, ne kadar büyüklükte bir arazi üzerine yatırım yapılacak bunların değerlendirilmesi lazım. Yatırımların nakit fizibilite çalışmalarının yürütülmesi lazım. Ona göre %50 ile %65 arasında bir hibe desteğinden bahsedilebilir.
Keçi çiftliğim var, markalaşmak istiyorum, KOSGEB desteği nedir?
Dönemsel olarak açıklanan ve markalaşmaya yönelik projeler kapsamında açıklanan programlara başvuru sağlanabilir.
Halı saha kurmak istiyorum, bununla ilgili nasıl bir yol izlemeliyim?
KOSGEB Destekleri 2017 dahilinde spor aktivitelerine KOSGEB desteği bulunmamaktadır. Ayrıca serbest çalışan avukat,muhasebeci gibi mesleklere ve eğlence sektörüne de bir destek bulunmamaktadır.
Tarımsal üretime destek konusunda bilgi alabilir miyim?
Hangi ürüne ait bir ilerleme kaydedileceği bu noktada önemlidir. Bununla beraber arazinin toprak analizlerinin çıkartılması gerekmektedir. Mali verilerin de oluşturulması ile birlikte KOSGEB’in ilgili programına destek başvurusu yapılabilir.
Leave a Reply