Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home1/jusjyhaem/public_html/wp-config.php on line 94
KKB Risk Raporu Nedir? KKB Risk Raporu Nasıl Alınır?

KKB Risk Raporu Nedir? KKB Risk Raporu Nasıl Alınır?

Kredi Kayıt Bürosu tarafından kullanılan ve sadece bankaların erişebildiği finansal verilere 2012 senesinde getirilen yenilik ile tüm tüketicilerin erişimi sağlanmıştır. Bu sayede, bireysel olarak kredi notu öğrenme işlemlerini gerçekleştirmenin yanı sıra Kredi Risk Raporu sayesinde bankalarda ki kredi limitlerini de görme şansına kavuşmuş olduk. Peki; KKB Risk Raporu Nedir? KKB Risk Raporu Nasıl Alınır?

Kredi Kayıt Bürosu Nedir?

Kısaca KKB olarak da adlandırılan Kredi Kayıt Bürosu, tüm bankaların ortaklığı ile kurulmuş bir veri tabanı işleme merkezidir denilebilir. Bu veritabanında tüketicilerin daha önce ki bankalar ve finans kurumları ile gerçekleştirmiş olduğu tüm işlemler incelenir ve toplanır. Yani daha önce çekmiş olduğunuz kredinin ödemeleri her daim burada saklanmaktadır. 4 yıl geçse bile, düzensiz ödeme yaparsanız bu veritabanından bankalar sizin o döneme ait bilgilerinizi görür ve olumsuz yanıt verebilirler. KKB tarafından tutulan veritabanında, sms ile kredi başvurunuz, ATM’den gerçekleştirdiğiniz her işlem, internet bankacılığından yapmış olduğunuz her hareket takip altına alınır ve dataya işlenir. Bu anlamda, KKB finansal geçmişin aynasıdır diyebiliriz.

Kredi Kayıt Bürosu, 2013 yılı itibari ile kayıt altında tuttuğu 30 milyonun üstünde ki kişiye ait sadece finans işlemleri anlamında değil, kendi adına olan fatura ödemelerini de izlemektedir. Adınıza ait bir faturanın gecikmesi veya ödenmemesi de kredi notunuzu etkileyen faktörler arasında yerini almıştır.

KKB Risk Raporu Nedir?

Üst satırlarda da ifade ettiğimiz üzere artık KKB risk raporuna herkes ulaşabilir. Bu bilgilere ulaşmak için findeks internet sitesine üye olmanız ve belli bir ücret ödemeniz gerekmekte. Risk raporunda, karlşılaşılan veriler özetle; bankalara olan kredi/borç/limit performanslarını gösterir. KKB Risk raporu sayesinde kişiler hangi bankaya ne kadar gecikmesi var, ne kadar borç birikmiş, bankalarda ki kredi limiti ne kadar ve takibe alınmış borçlarını görebilirler. Bu anlamda, kişisel finans karnesi olan risk raporu herkesin belli dönemlerde alması gereken bir rapor.

Kredi Risk Raporu dünyanın her ülkesinde başka adlarla mevcut durumda ve ticarette de kullanılmakta. Bizde şu an için sadece bankalar ile olan ilişkiler üzerinden konu olsa da gelecek dönemde emlak sektöründen imalat sektörüne her alanda kredi notu ve risk raporu önem kazanacak. Şöyle ki; toptan mal alımı sırasında çek yazacak olan iş adamından kredi notu istenecek ve ona göre veresiye verilecek. Ev sahipleri kiracı seçiminde kredi notuna bakacak. Bunun gibi bir çok alanda finansal karnemiz etki unsuru olacak.

KKB Risk Raporu Nasıl Alınır?

Kredi Kayıt Bürosu sitelerinden findeks üzerinden risk raporunuzu 4.72 TL karşılığında alabilirsiniz. Bunun için web sitesine giderek üye olmanız varsa üyeliğiniz, giriş yaptıktan sonra risk raporu oluşur dedikten sonra ödemenizi gerçekleştirmeniz gerekmekte. Hem ekranda, hem mail adresinize hem de cep telefonunuza detaylar iletilecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*