Kara Liste Kredi Notunuzu Nasıl Etkiler?

Yapılan bütün bankacılık işlemleri ile ilgili verilerin saklandığı belli kurumlar bulunur. KKB ( Kredi Kayıt Bürosu ) , MB ( Merkez Bankası ) ve BDDK ( Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ) bu kurumlar arasında yer alır. Bankaların denetimlere tabi tuttuğu işlemler; bankadan kullanmış olduğunuz krediler, kredi kartı ile yapmış olduğunuz işlemler ve düzenli ödemelerde bulunduğunuz faturalardır. Kredi notunuzun kara liste de olmasını sağlayan denetimler, bahsedilen işlemlerle alakalı sorgulamalar sonucu ortaya çıkar.

Kredi notunuz neden düşer ?

Kredi notunuzun düşmesine neden olan ilk faktör, bankalardan çekmiş olduğunuz kredilerin ve kullanmış olduğunuz kredi kartlarına ait ödenmeyen taksitlerdir. Yeni bir iş kurmak ya da tekrardan bir kredi ihtiyacınız olduğunda kredi çekme konusunda ilk bakılan kredi notunuzdur ve eğer düşükse işiniz gerçekten zorlaşır. Özellikle uzun dönem boyunca ödenmeyen kredi ve kredi kartı taksitleri kredi notunuzu düşürür ve hukuksal açıdan da işlemlern başlamasına neden olur. Bu ve benzeri durumlarda Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız.

Kara listeye girdiğinizde ilk olarak bankalarla olan işlemleriniz askıya alınır örneğin; kredi kullanma, kredi kartı başvurularınız, varsa kredi kartı limitinizde artırım talebinizin reddi gibi. Ödenmeyen borçlarınızın üzerinden 5-6 ay gibi uzun bir süre geçmiş ve halen bir borç yükü duruyor ise İcra Müdürlüğü tarafından maaşınızın belli kısmına ipotek ve taşınmaz mülklerinize haciz durumu ortaya çıkar. Bu zaman zarfında bankalar tarafından borçlarınızın ödenmesi için size bir takım yaptırımlar ve kolaylıklar sunar. Bu yapılan yaptırımlara rağmen borçlar ödenmezse kişiler adını kara listede görür. Peki, kara listeden çıkmak için kaç yıl gerekir? Özetle, borçlarını tamamen kapatan banka müşterilerinin kara listeden adının silinmesi için 5 yıl geçmesi lazımdır. Bazı bankalar için bu süre 3 yıl olmaktadır. Ama banka borcunu yine de ödemeyen kişilerin kara listeden çıkması 10 yıl bir zaman alabilir.

Bankalar, kara listeye düşen müşterilerine yasal zorunluluklar uygular ve borcu kapatması için çeşitli alternatifler sunar. Ayrıca, bu süre zarfında başka bir banka ile çalışmanız önlenir.

Kara liste de bulunan kişiler, isimleri listede olduğu sürece çek-senet kullanamaz kredi çekemezler. Geçmişte yapılan ödeme tutarlılığı ve borcuna sadık olduğu görülen bazı kişilerin kara listeden silindikten sonra bankalar tarafından esnek davranıldığı ve 3 yıl sonrasında kredi ve kredi kartı kullanımı ile ilgili daha esnek davradıkları söylenebilir. 5 yıl boyunca kara listede kalmışsanız, bu listeden çıkmak için bankanıza dilekçe ile başvurmanız gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*