Banka Kartı ATM’de Kaldı Ne Yapılmalı ?

Günümüzde hemen hemen herkes tarafından kullanılan ve artık para yerine sürekli kullandığımız ve alışkanlık haline getirdiğimiz banka ve kredi kartları ile ilgili, hayatımıza kattığı kolaylıkların yanında problemleri ile de uğraştığımız bir gerçek. İşte bu problemlerden birisi de kartımız ile herhangi bir ATM’den para çekmeye çalıştığımızda kartın bankamatik tarafından yutulması üstelik tam da tatil gününe denk gelmesi, paraya en çok ihtiyaç duyulan bir anda olması. Banka kartım ATM’de kaldı ? Kartımı ATM’de unuttum ? ATM kartımı yuttu ? gibi problemlerde ne yapılmalı ?

En kolay yöntemlerden birisidir ATM’den işlem yapmak. Bu sayede kimse ile muhatap olmadan, güvenli bir şekilde hesaplarınızı kontrol edebilir, borç sorgulaması gerçekleştirebilir, hesaba para yatırabilir, hesaptan para çekebilir ve hatta yatırım hesaplarınızla ilgili hisse senedi alım-satım işlemlerini bile gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu keyifli ve güvenli işlemleri gerçekleştirmenizi sağlayan ATM’ler çok nadir olsa da bazı problemler çıkartabiliyor. Kartınızın ATM tarafından el konulması , kartınızın ATM tarafından yutulması, kartın ATM de sıkışması gibi..

ATM’lerde yaşanan bu sorunlar çok sık başa gelmese de olabilecek sorunlardan birisi ve böyle bir durumda ne yapılması gerektiğini bilmek gerekir. Örneğin; tam bayram arafesi, tüm bankalar tatilde ve sizin paraya ihtiyacınız var, kredi kartı yada banka kartınızı ATM’ye girersiniz, çekeceğiniz miktarı belirlersiniz ve işlemleri tamamlarsınız işte tam bu noktada ATM size önce kartı vermesi gerekirken kart bankamatiğe takılır ve çıkmaz, bir iki defa zorlar ve bakarsınız karta ATM el koymuş ve sizi en yakın banka şubesine yönlendirmiş. Tabi bu durumda parayı da çekemezsiniz.

Banka kartım ATM’de kaldı

Kartların ATM’de Kalma Nedenleri ?

  • ATM’nin yazılımda hata oluşması veya iletişim hattında yaşanan sorunlardan kaynaklanan nedenler.

Teknik açıdan bakıldığında, ATM’ler de bir elektrik kesintisi yada internet hattında kopma meydana gelebilir, bu durumda ATM devre dışı kalır ve kartınız içeride ise bankamatik kartı güvenlik gerekçesi ile geri vermeyebilir.

  • Kartı ATM içinde olması gerekenden daha fazla bekleterek işlem yapmamak ve bunun sonucunda güvenlik tedbiri olarak bankanın kartı geri vermemesi

Kartınızı bankamatiğe taktığınızda uzunca süre işlem yapmadığınızı anlayan ATM, kartınızı unuttuğunuzu varsayarak yine sizin güvenliğiniz için işlem yapmanıza yetki vermez ve karta el koyar.

  • Kart şifresinin daha önce 2 kez hatalı girilmesi sonucu tekrar hatalı girilmesi yani, şifre 3 kez hatalı girilmesi sonucu banka tarafından karta el konulması

Daha önceden, bankamatikte işlem yapmaya çalıştınız ve 2 sefer şifrenizi yanlış girdiniz ve unuttunuz, daha sonra 3..kez başka bir yerde yine yanlış şifre girerseniz ATM kartınıza el koyacaktır veya aynı anda 3 sefer yanlış şifre girmeniz durumunda da sonuç değişmeyecek ve kartınız ATM de kalacaktır.

  • Banka tarafından hesaba yada karta bloke konulması sonucu kartın kullanılamaması

Banka tarafından hesabınıza konulan bloke yada kartınıza işlem yetkisini kaldırması sonucu ATM kartı algıladığı anda artık kartınızı geri almanız ve hatta işlem yapmanız mümkün olmayacaktır.

  • Kartın çipinin bozulması sonucu da bazı bankaların yeni kart alımına yönlendirmesi ve karta el koyması

Kartların çip mekanizmaları çok hassas ve en ufak toz, manyatik alan etkisi yada sürtünmeden dolayı bozulma gibi nedenlerden dolayı çip kısmının bozulması meydana geliyor. Bu gibi durumlarda çoğu banka yeni kart talebin de bulunmanız için kartınıza el koyabiliyor.

  • Banka yada kredi kartlarının cüzdanda kaldığı sürece bükülmesi, bunun sonucunda ATM kart çıkışında takılması ve karta el konulması

Çok fazla cüzdan da kart taşıyan birisiniz ve genelde de cüzdan arka cep kısmınızda ise, kartın esnemesi sonucu bükülme meydana geliyor. Kartı bankamatiğe koyarken hiçbir sorunla karşılasmasanız bile kartın çıkış anında makineye takılması sonucu kart içeride kalabiliyor.

 

Banka Kartım ATM de Kaldı Ne Yapmalıyım ?

Kredi veya banka kartınız ATM’de kaldığında ilk olarak yapmanız gereken banka ile iletişime geçmek. İşlem yaptığınız ATM banka şubesinde bulunuyor ve açık ise doğrudan bankaya girebilir ve personelden yardım isteyebilirsiniz. Banka personeli kartın size ait olup olmadığının teyidi için sizden birkaç bilgi isteyecek ve nufus cüzdanınızı göstermeniz eşliğinde kartınızı size geri iade edecektir.

İşlem gerçekleştirdiğiniz ATM bankadan ayrı yani tek lokasyonda ise bankanızın müşteri hizmetlerini aramanız gerekir. ( Önemli not: Bazı dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olmanız ve kartınızın bankamatik tarafından yutulduğunda emin olmanız gerekir. Bankamatiğe yerleştirilen mekanizmalar ile kartınızın kopyası alınabilir veya kartınız makinede kalmış gibi gösterilebilir.) Kartınızı iptal ettirmeniz güvenlik açısından önemli, bu işlemi çağrı merkezi haricinde mobil bankacılık ile de gerçekleştirebilirsiniz. Kartınız iptal edildikten sonra yeni kart talebiniz oluşturulur ve bir hafta içerisinde adresinize ulaştırılır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*