Bankalardan kullandığımız krediler, Kredili Mevduat Hesapları ve kredi kartları ile ilgili geciken ödemeler sonrasın da yaşanan sıkıntılardan birisi de kara listeye girmek. Kara listeye nasıl girilir, kara listede adım var mı gibi bir çok soruya ve Banka Kara Liste İsim Sorgulama nasıl yapılır konusuna değineceğiz.
Banka Kara Liste Nedir?
Kullandığımız banka ürünlerine ait borçların zamanında ödenmesi önemlidir. Bazen aniden çıkan ihtiyaçlar bu ödemeleri geciktirebilir. Belli bir zamana kadar bankalar bu gecikmelere göz yumabilirler. Tabi her geciken gün için işleyen faiz ile birlikte borcunuz kabaracaktır. Fakat 90 gün geciken borçlar için banka harekete geçer ve avukat aracılığı ile borcun tahsili yoluna gider. 1 hafta daha ek süre verilir, borcun tamamının ödenmesi istenir. Borcunuzu ödemez iseniz yasal işlem başlatılır ve bu noktadan sonra artık bankaların kara listesinde yer alırsınız.
Merkez Bankası veri tabanında bulunan kara listeye isminiz girdiği andan itibaren hiçbir bankadan kredi ürünleri ve kredi kartı hizmetlerinden yararlanma şansınız kalmaz. Kara listeden çıkmak için borcun hepsinin ödenmesi yanı sıra 5 yıl beklemek zorunda kalırsınız. Kara listeden çıktıktan sonra bankalar sizinle tekrar çalışabilirler. Fakat düşük limitlerle başlayacaklarını da hatırlatalım.
Banka Kara Liste İsim Sorgulama
Kara liste sorgulama işlemini Merkez Bankası sistemlerinden yararlanarak gerçekleştirebilirsiniz. Kara Listede miyim? sorusu için Merkez Bankası’na kara liste sorgulama talebinizi iletmeniz gerekecektir. Şu da var; eğer herhangi bir banka ile avukatlık olmuş ve dava sürecinde iseniz zaten kara listedesinizdir.
Kara listeye girmemek için borcunuzu 90 gün geciktirmemeye ve ödeme yapacak durumunuz yok ise borç yapılandırma talebinde bulunmayı ihmal etmeyiniz. 90 gün sonrasında yasal takip başlatılır ise yapılandırma imkanınız da ortadan kalkacağı için banka şubeniz ile görüşerek en kısa sürede yardımcı olmalarını isteyin.
İlgilinizi Çekebilir;
Leave a Reply