2017 Sicil Affı Detayları Belli Oldu

12,5 Milyon kişinin merakla beklediği 2017 Sicil Affı Detayları Belli Oldu ! TBB Risk Merkezi Açıklaması ile sicil affı detayları yazımızda geniş yer bulacak. Milyonlarca insanın kara listede olması sicil affını gündeme taşırken, bir çok soru da cevaplanmayı bekliyor. Bu yazımızda tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz bilgilere yer verdik.

Kredi sicil affı meclis oylamasından geçmiş ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak 27 Ocak 2017 tarihinde yasalaşarak yürürlüğe girmişti. O günden beridir yürürlükte olmasına rağmen kara listede adı olan kişiler için herhangi bir yol gösteren olmamış ve bu imkandan nasıl yararlanılır açıklanmamıştı. Kara liste affı olarak da bilinen bu yasa sonrası vatandaş bankalara akın etmiş fakat bankaların vermiş olduğu olumsuz yanıtlar ile sonu hüsranla biten hikayeler çoğalmıştı. Bu noktada beklenen açıklama TBB Risk Merkezinden geldi.

Bankaların “bize talimat gelmedi” gibi mazeretleri artık son buldu. Zira 1,5 milyon esnaf ve KOBİ yanı sıra 10 milyonu aşkın kredi sicili bozuk olan vatandaş geçici madde gereği kredi sicil affından yararlanma imkanına sahip. Şimdi TBB Risk Merkezi tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde kafalarda ki sorulara netlik arayalım. İşte merak edilen detaylar…

  • Sicil Affının Kapsamı Nedir?

Gelen bu yasa ile birlikte gerek gerçek kişiler gerekse KOBİ ve esnaflar bu imkandan yararlanabilirler. Bu yasa; protesto görmüş senet borçlarını, karşılıksız çıkmış çek borçlarını ve kişisel/ticari tüm kredi ve kredi kartı borçlarını kapsamaktadır.

  • Sicil Affından Yararlanmak İçin Son Tarih Nedir?

Sicil affı resmi gazetede 27 Ocak 2017 tarihi itibari ile duyrulmuş olup 6 ay süre ile yasadan yararlanma süresi tanınmıştır. 27 Ocak 2017 tarihi öncesinde ki geciken ödemeleri kapsayan kara liste affı 27 Temmuz 2017 tarihinde son bulacak.

  • Borçlarımı Nereden Görebilirim?

Borç bilgileriniz için ilgili banka veya finans kurumuna giderek detaylı bir şekilde plan dökümü isteyebilirsiniz. Kalan borç dökümü ve ödenen tutarlar bu çerçevede size sunulacak raporda yer alacaktır. Borç bilgileriniz için ayrıca TBB Risk Merkezinden de detaylı rapor isteyebilir bu sayede protesto görmüş veya karşılıksız çek bilgilerinize, kredi ve kredi kartı borçlarınıza ulaşabilirsiniz.

  • 2017 Sicil Affından Yararlanmak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Kafa karışıklığına gerek yok. Borcunuzun olduğu banka veya finans kurumuna giderek başvuru yapmanız yeterli. Başvuru sonrası ödeme yaparak borçlarınızı kapattığınıza dair belge mutlaka alınız ve bizar kendiniz ödemenizi gerçekleştiriniz. Yapılandırma için de yine tüm dokümanları isteyiniz.

  • Ödenen Borçlar TBB Risk Merkezinde Ne Zaman Görünür?

Kredi veya kredi kartı borçlarınızı ödemiş iseniz TBB Risk Merkezi Raporunda bir sonra ki ay, protestolu senet borcunuzu ödemiş iseniz bir ay içierisinde, karşılıksız çek borcunuzu ödemiş iseniz en geç 3 gün içerisinde TBB Risk Raporunda görünecektir.

  • Borcun Ödendiği Bankalar Tarafından Ne Zaman Görülecek?

Kredi ve kredi kartı borçlarınızı ödemiş veya yapılandırma yapmış iseniz, ödemenizi takip eden ikinci iş günü bankalarca görülecektir.  Ticari borçların görünmesi ise bir ayı bulabilir.

  • Borcumu Ödedim Hemen Kredi Çekebilir miyim?

Hemen kredi çekmeniz kredi notunuzun da düşük olmasından dolayı pek mümkün olmayacaktır fakat bankalar bu konuda tamamen kendileri karar vermektedirler. Yani bir banka kredi verebilirken bir başkası vermeyebilir. Öncelikle borçlarınızı ödedikten veya yapılandırma yaptırdıktan sonra ki 3 aylık döneme dikkat etmeli ve kredi notunuzu yükseltmek için çalışmalısınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*