Kira Gelir Vergisi Hesaplama ve Ödeme Yöntemleri

İlk etapta kira getirisi elde etmek için bir taşınmaza ihtiyacınız var. Sonra bu taşınmazdan gelir elde edeceğiniz iyi bir kiracı. Çünkü sürekli kaçan kiracılar mülk sahiplerini bezdirirler. Yapmanız gereken ilk şey taşınmazınızı kiraladığınız da muhatabınızla bir kira kontratı yapmak. En ince ayrıntısına kadar belirlenen şartlardan sonra en önemli nokta kiranın ne kadar olduğudur.

 

Kira beyanı verme durumu bu kontratla resmileşir. Taşınmazınızı ne kadar kiraya verdiyseniz. Bulunduğunuz yıl içerisinde ne kadar ay kira almışsanız tutarı ayla çarparsınız. Örnek verecek olursak; 2016 yılının mayıs ayında kiraya bir ev verdik. Kirası da 600 tl olsun. Yıl sonuna kadar toplam tutar 600 tl x 7 ay dır. Sonuç 4200 tl. Vergi daireleri bu tutar üzerinden vergi alır ve bununda bir alt limiti vardır. Belirlenen 2016 alt limiti 3800 tl’dir. Bunun anlamı şudur: Kira tutarı bu limitten aşağıda ise vergi ödemezsiniz.

 

Toplam kira tutarı – alt limit = Vergiye tabi tutar

 

Vergiye tabi tutar – gider = vergi beyan tutarı

 

Elimizdeki tutar 4200 tl. Görünüşe göre alt limitten yüksek bir tutar. Ayrıca taşınmazımız için harcadığımız tutarları da bundan düşeceğiz. Kalan tutardan kira gelir vergisi ödeme yöntemleri adımından vergimizi ödeyeceğiz.

 

Kalan tutardan 12.600 tl’ye kadar %15

 

12.600 – 30.000 tl arası %20 (12.600 tl ye kadar %15 ödenecek.)

 

30.000 – 69.000 tl arası %27 (12.600 tl ye kadar %15, 12.600-30.000 arası %20 ödenecek.)

 

69.000 tl ve üzeri %35 (12.600 tl ye kadar %15, 12.600-30.000 arası %20, 30.000 – 69.000 tl arası %27 ödenecek.) vergi ödenecek.

 

4200 tl – 3800 tl= 400 tl

 

Gider yoksa 400 tl üzerinden %15 yani 60 tl vergi ödenecek.

 

Eğer gider varsa 400 tl den düşülecek kalan üzerinden %15 ödeme yapılacak.

Kira Gelir Vergisi Ödeme Yöntemleri Nelerdir ?

İnternetten kira geliri ödemesi tüm bankaların internet şubeleri ile ödenebilmektedir. Örneğin; garanti bankası internet bankacılığı ile ödemek için garanti ana menüsünden ödemeler adımına bulunan vergi ödemeleri kısmından ödemelerinizi yapabilirsiniz. Bunun gibi tüm bankalar üzerinden hemen hemen aynı adımlardan işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün.

Bankaların mobil bankacılık sistemi ile de vergi ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Gelir idaresi başkanlığının hazır beyanname sistemi üzerinden de kira gelir beyanı vergi ödemelerinizi gerçekleştirmeniz mümkün. Sisteme giriş için TC kimlik numaranız, mavi kart bilgileriniz, yabancı kimlik bilgileriniz yada kullanıcı kodunu kullanabilirsiniz.

E-devlet yapısını kullanarak da gelir idare başkanlığı menüsünden ödemelerinizi gerçekleştirmeniz mümkün.

Vergi dairelerinden de vergi ödemelerinizi kredi kartınız ile de yapabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme yapmaya izin verilen kredi kartları; Akbank, Aktif Yatırım Bankası , Denizbank, Finans bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası , Vakıfbank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Yapı Kredi Bankasına ait kredi kartları ile ödemelerinizi sistemden kredi kartı ile yapabilirsiniz.

Kredi Kartı ile Kira Gelir Vergisi Ödeme Nasıl Yapılır ?

Gelir İdare Başkanlığı vergi ödemeleri sistemine giriş yapıldıktan sonra, sol menüden “kredi kartı ile vergi ödeme” tıklanır, karşınıza çıkan ekranda sizden istenen bilgiler girilir. Bunlar TC kimlik numaranız, vergi daireniz, vergi türü ve vergi dönem bilgileridir.

kredikartiilevergiodeme1

Bilgiler girildikten sonra sorgula ve öde butonuna basılır. Karşınıza verdiğiniz bilgiler eşliğinde bir borç dökümü çıkar. Bu ekranda çıkan borç bilgilerinin üstüne tıkladığınızda, bir ödeme planı belirecektir.

kredikartiilevergiodeme2

kredikartiilevergiodeme3

Ödeme planına ait borcunuzu seçtiğinizde kredi kartı ile ödeme butonu belirecektir.

kredikartiilevergiodeme4

 

Yukarıda izin verilen banka kredi kartlarından biri ile sistemden kredi kartı bilgilerinizi girerek ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartı ile vergi ödemelerinize yardımcı rehber için tıklayınız ( pdf )

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*