KOBİ Yönetimi Ve Müdür Seçimi
KOBİ Yönetimi Ve Müdür Seçimi

Kobi Yönetimi Ve Müdür Seçimi

KOBİ Yönetimi Ve Müdür Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Kobi yönetimi iyi olması için genel müdür seçimi hayati öneme sahiptir. Şirket için yeni bir müdür gerektiği zaman neredeyse tüm iş adamlarının kafasından “ nasıl en iyi müdürü seçebilirim” sorusu geçer. Bu soru için yanıt vermek oldukça zordur zira her koşulda ve devirde farklı ihtiyaçlardan dolayı farklı yöntemler geliştirilir. Fakat en yaygın olarak başarılı sonuç yaratması muhtemel yöntem, müdür seçiminde şirket içi çalışanlardan birisini seçmektir. Dışarıdan seçilecek bir müdür, mevcut şirket içinde karmaşaya yol açarken aynı zamanda şirket içi çalışanların verimliliğini de düşürecektir zira çalışanlar arasında rekabetin artması ve bunun iş gücüne olumlu yansıması için şirket içinden bir müdür seçilmesi her zaman için daha olumlu olacaktır.

KOBİ’ler Ne Zaman Genel Müdür Almalıdır ?

Genellikle işin başlarında, belli bir potansiyele erişmeden genel müdür seçmek yanlış. Şirket belli bir büyüme potasına girene kadar genel müdürlük işini şirket patronu üstlenmelidir. Bu sayede, maliyetler azalacak ve şirket daha hızlı büyüyecektir. Bir işi, patronundan daha çok kim sevebilir ki ?

Bütün şirketlerin olmasa bile ilerisi için büyük hedefler koyan şirketler için ise başından beri aslında bir genel müdüre ihtiyaçları var. Patron kişi işin asıl kısmı ile ilgilenirken, genel müdür ise şirket pazarlaması, reklam, finans ve insan kaynakları gibi bölümlerde faali,yet göstererek patronun sırtında ki yükü hafifletebilir.

Turizm Sektöründe Yönetici Hataları

Turizmin yoğun olarak işlediği dönemde bile otellerin herhangi bir hesabı kitabı olmadan, plansız bir şekilde işlediği aşikar. Aslında bu, turizm sektöründe ki yönetici hatalarını gün yüzüne çıkarmakta.

Çoğu büyük tesis sahibi, şirketlerinde güçlü bir genel müdür yerine idari müdür barındırmak istiyor. Bütün işin aslında kendilerinde olmasını seviyorlar.

Tekstil yada yapı inşaat sektöründe asıl faaliyetlerini barındıran turizm sektörü patronlarından bazıları da, bu faaliyetlerini otelde de sürdürmek amacı ile ofislerini otele taşımakta ve yine işin başında durmak istemekte.

Çoğu patron ise, genel müdür olarak bu sektörde olan kişileri tercih etmek istiyorlar. Farklı sektörde olan yöneticileri benimsemiyorlar.

Son yıllarda o kadar çok otel açıldı ki, çoğu otel çalışanları eğitim almadan işe başlatılıyor. Sadece genel müdür sıkıntısı değil sorun, komisinden temizlik görevlisine kadar her alanda acelecilik yüzünden hatalar boy gösteriyor. Resepsiyonun nerede olduğunu bilmeyen garsonlar, şikayete gittiğinizde “yetişemiyoruz maalesef” cevabı veren idari kadro personelleri…

Bazı otellerde yönetici eksikliğinden de kaynaklı vizyonsuzluk mevcut. Örneğin, sadece Rus yemeklerine ağırlık veren oteller gibi. Bu durumda o otelde ne kadar Türk müşteri barındırabilirsiniz ? Yada başka milletten olan müşteriler bu duruma katlanmak zorundalar mı?

Turizm sektörü tam anlamı ile memnuniyet ilkesine dayanan ve tecrübe gerektiren bir sektör. Fakat, çok yoğun ilgi görülen dönemlerde bile bu konuda özensiz davranan yöneticiler çoğu müşteriyi de kaçırmakta.

Misafir ilişkileri yöneticileri de başka her şey ile uğraşmakta, bu da memnuniyetsizlik yaratmakta.

Genel Müdürlerin Sık Sık İş Değiştirmesi

Turizm sektöründe de olsun diğer sektörlerde de olsun, patronların işi genel müdüre bırakmaması dolayısı ile rahatsız olan genel müdürün de istifa etmesine yol açıyor. Çoğu şirkette, bir başarı var ise patron üstlenirken başarısızlık ortaya çıktığında bunun sorumlusu olarak genel müdür gösteriliyor. Böyle olunca da aslında ortada hiçbir sorun yokken çok sayıda genel müdür bu rahatsızlıklardan dolayı işi bırakmak zorunda kalıyor.

Genel Müdürün Görev Süresi Ne Olmalı ?

Şirketlerin başarılı olmalarında genel müdürlerin payları büyük oluyor fakat görev süresi hakkında bir şey söylemek oldukça güç. Şöyle bir şeyi söylemek sanırım en doğrusu, ne kadar istikrarlı olunursa o kadar da başarı geliyor. Uzun yıllar bir genel müdür ile çalışmak başarıyı da beraberinde getirmekte. Bazı büyük şirketlere baktığınızda 0 yıl aynı görevde kalmış genel müdürleri görmeniz mümkün.

Şirketlerin daha çabuk büyüme hırsı taşıması ile çok sık genel müdür değiştirdikleri aşikar. Ortalama 3-4 yıl görevde kalan genel müdürler beklenen performansı sağlayamadıkları için görevlerinden alınıyorlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*