Taşıt Kredisi Yapılandırma

Kredi, bireylerin finansal desteğe ihtiyacı olması halinde, bireyin ihtiyacı olduğu finansal desteği bankanın geri ödemesi şart olmak üzere sağladığı desteğe denilmektedir. Kredinin kullanım tipine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. İhtiyaç kredisi, mortage kredisi ve taşıt kredisi gibi kullanım amaçlarına göre kredi çeşitleri oluşmaktadır.

Taşıt kredisi, banka müşterilerinin taşıt almak amacıyla kullandıkları kredi modeline denilmektedir. Taşıt kredisi hem sıfır araçlar için hem ikinci el araçlar için kullanılabilmektedir. Taşıt kredisinin kullanılabilmesi için müşterin taşıt ekspertiz değerinin en az %25’ini karşılayabilmesi gerekmektedir. %25 karşılayamaması halinde taşıt kredisi verilmeyecektir.

Taşıt kredisi borçlarının ödenememesi halinde mutlaka borç yapılandırması yapılmalıdır. Çünkü taşıt kredisi alınırken banka taşıt üzerine ipotek koymaktadır. Doğal olarak borcunuzu 90 gün süre ile ödemediğinizde ve borç takibe düştüğünde taşıtınızın üzerine banka tarafından haciz konulacaktır. Bunun için de taşıt kredisi ödenmediğinde, taşıt üzerine haciz konulmaması için yapılandırma işlemini yaptırmak büyük önem taşımaktadır.

Taşıt Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Taşıt kredisi yapılandırma yapmak için çeşitli yollara başvurma imkânınız bulunmaktadır. Taşıt kredisi yapılandırma yapmak için şubeye giderek başvuru yapabilir ya da telefon bankacılığını kullanarak yapılandırma işlemini yapabilirsiniz.

Taşıt kredisi borcunu ödeyemediğinizde yapılandırma işlemi yapmak için şubeye giderek başvuru yapmak en temel yolu olmaktadır. Şubeye giderek yaptığınız başvurularda müşteri temsilciniz ile görüşme sağlamalısınız. Müşteri temsilciniz ile yaptığınız görüşme sonrasında vadelendirme biçimine ve tutarına ortak karar vermeli ve ödeyebileceğiniz tutarlarda ödeme tablosu oluşturulmasını sağlamalısınız.

Taşıt kredisi borcunuzu yapılandırmanız için telefon bankacılığını da kullanabilirsiniz. Hangi bankadan taşıt kredisi aldıysanız banka müşteri hizmetlerini arayarak, müşteri temsilcisiyle görüşme sağlamalısınız. Müşteri temsilcisiyle yaptığınız görüşmede vade ve vade tutarına göre bir ödeme tablosu oluşturmalısınız. Bu sayede ödeme planına uyum sağlamanız daha kolay olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*