Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır?

Karşılıksız çıkan çekler çok can sıkıcı bir durumdur ve özellikle de küçük sermaye ile dönen veya yeni işyeri açmış birinin başına gelmesi durumunda oldukça zor dönemler yaşatır. Peki, istenmemesine rağmen başa geldiğinde Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır?

Ticaret ile uğraşan kişiler bilir ki karşılıksız çıkan çek olayı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Nakit yerine kredi kartı kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bir çok firma çek ile ticareti askıya almış olsa da, ticaretin değişmeyen ödeme yöntemlerindendir çek. Kıymetli evrak niteliğinde olan çekler kısa vade borçlanma özelliğini taşır. Çekin üstün de yer alan bilgiler de borçlu kişiye ait bilgiler, borç tutarı ve borcun ne zaman tahsil edilebileceğine dair bilgiler yer alır ve çeki elinde bulunduran kişi, çek üstünde yazan vadeye kadar çekin tahsilatını yapamaz. Çek üzerinde yazan tarihte tahsilat gerçekleştirilir. İşletme sahipleri yada serbest çalışan kişiler ellerinde ki çekin günü geldiğinde bankaya giderek paralarının tahsilatını gerçekleştirebilirler. Fakat bazı durumlarda bankaya gittiğinizde çek sahibinin hesabının yetersiz olması durumunda çekin tahsilatını yapamazsınız. Bu çek karşılıksız çıktı anlamına gelir. İki durumda çek karşılıksız çıkar, birincisi çeki yazan kişinin hesabında para bulunmaması durumu ikincisi ise hesapta para olmasına rağmen çekin üzerinde yazan miktarı karşılayan bir meblağın olmaması. Peki; Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır? Burada bilinçli olup 5941 sayısı çek kanununu bilmeniz gerek. Burada yer alan kanun maddesine göre, banka size bir miktar ödeme yapmak zorundadır. Bu miktar 2016 yılında 1120 TL idi ve yeni güncelleme ile 1200 TL’ye çıkarıldı. Yani eğer çekin tutarı 1200 ve altında ise, çek sahibinin hesabında para olmasa veya karşılamasa bile banka size bu parayı ödemekle yükümlüdür. 1200 TL’nin üstünde ki çek tutarlarında ise banka size 1200 TL ödeme yapacaktır. Sonrasında, çekin aslı bankada kalacak şekilde, çekin arkasına ödenen tutar ve kalan tutar yazılır. Çekin bir fotokopisi de sizde kalacak şekilde verilir.

Çek 1200 TL ve üstünde bir rakam ise, kalan tutarı nasıl tahsil edeceksiniz. Bankadan size verilen fotokopi ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığına veya icra dairelerine başvurabilirsiniz. Bu başvuru sonucu çek sahibine karşı işlemler başlatılacak ve haciz işlemleri uygulanacaktır. Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır? kısmında bu bilgiler eşliğinde hareket etmeniz dahilinde, çek sahibi size ulaşıp borcunu ödemeyi kabul eder ve öderse, dilekçenizi geri çekerek icra takibini durdurabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*